В момента 40 факултета в страната обучават кадри с педагогическа правоспособност, но завършилите предпочитат друга реализация.

Две години е поставеният срок в Стратегията за развитие на педагогическите кадри за привличането на млади учители до 35 години, пише в. "Труд". 

Младите специалисти от 2007 г. досега са се стопили от 15% до 9,9 %. България е единствената страна в ЕС, която до този момент няма мерки за подкрепа на младите учители.

Друга тревожна тенденция е броят на мъжете, които работят в системата на българското образование. В гилдията остават основно дами над 55 години.

Документът предвижда още една голяма промяна - повишаване на практическата подготовка на учителите. У нас тя е около 150 часа, докато в страни като Латвия и Испания е над 850 часа.

Започват и промени в обучението на бъдещите педагози. Сега в тези специалности се влиза с най-нисък успех и се получава бакалавърска степен. В страните на ЕС не е достатъчно просто да се явиш на приемен изпит, изисква се покриването на куп специфични тестове. Идеята е учителската професия да е с магистърска степен

Източник: teacher.bg