Най-често сме онлайн заради разговори или социални мрежи

Малко над половината българи ползват редовно интернет. Едва 54% от домакинства в страната разполагат с фиксирана широколентова връзка към интернет, което нарежда страната ни на 26-то място в Европейския съюз, но връзката на значителна част от тях - 44%, е високоскоростна.

Това показват данните за 2015 г. по индекса DESI, определящ степента на навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото. По този индекс общата оценка за България е 0,33, като с този резултат тя се нарежда на 27-мо място в класацията по DESI в Европейския съюз.

Още много път

Сред изводите от изследването се посочва, че на България и предстои тепърва да се справи със сериозното си изоставане в придобиването на базови умения за ползване на цифрови технологии като например изпращане на електронна поща, използване на средства за редактиране, инсталиране на нови устройства и т.н.

Такива умения притежава само 34% от населението, а специалистите в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) представляват едва 1,7% от работната сила, като постоянно има глад за нови кадри.

Разговори и социални мрежи

В изследването се посочва, че само 54% от българите ползват редовно интернет, но пък потребителите извършват широка гама от онлайн дейности. В най-общия случай те комуникират чрез гласови или видеоразговори (82%) и участват в социални мрежи. Участието на българите в тези две дейности е сред най-високите в целия ЕС.

Родните онлайн потребители също така четат новини онлайн (74%), слушат музика, гледат филми и играят игри онлайн (57%).

Според изследването обаче българите изглежда все още масово се въздържат да използват интернет за извършването на сделки, тъй като България изостава както в банкирането, така и в пазаруването онлайн.