Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че вече се работи за депортиране подбудителите на размириците в бежанския лагер, а дотогава те ще бъдат разселени другаде на групи по 50-100 души

Общо 400 са задържаните мигранти след вчерашните сблъсъци в бежанския лагер в Харманли, които продължиха до късно вечерта. Органите на реда използваха срещу бежанците водни оръдия и гумени куршуми. Напрежението е било овладяно около полунощ. 24 полицаи са ранени, има и пострадали мигранти.

Установява се какво е участието им в инцидента от изминалото денонощие. На 18 от задържаните прокуратурата вече е повдигнала обвинения за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта. Образувано е и досъдебно производство срещу полицейски служители за причиняване на телесни повреди на двама чужди граждани, съобщи БНР. 

Задържан е и афганистански гражданин, запалил българския флаг в Харманли - провинение, за което се предвижда до две години затвор или 3000 лева глоба.

В петък вечерта, след среща с местното население, премиерът в оставка Бойко Борисов написа във "Фейсбук":

За тези мигранти, които нарушават обществения ред, които вече са задържани и арестувани в момента – ще се търсят начини максимално бързо да бъдат екстрадирани от България. Дотогава вече са намерени някои от бившите казарми и ще бъдат преместени по 50-100 човека там. На тези места ще бъдат охранявани по начин, по който се охраняват хора, неспазващи обществения ред и правилата във всяка една демократична държава.

До четвъртък ще бъдат завършени всички съоръжения, това ще бъдат места близко до самата граница, за да можем да изолираме тези, които не искат да спазват правилата.

Има две групи мигранти и бежанци

Едните, които мирно и тихо си чакат и наблюдават международните решения, свързани със закрила на хора, бягащи от война, и другите, които считат, че ние сме им длъжни, че са намерили стадо без кучета, че могат да си правят каквото си искат, да нарушават обществения ред и да създават проблеми в държавата, която им е оказала гостоприемство.

Срещнах се и с едните, и с другите. Действително не мога да опиша това, което видях в очите на голяма част от бежанците, които бягат от ракетите и бомбите. За кой ли пореден път призовавам хората, които управляват в Москва и Вашингтон да се спре тази война. Всичко, което се случва, е заради тази война.

Вчера разгневените кандидат-бежанци от Афганистан се разбунтуваха в лагера в Харманли, потрошиха новата столова и регистрационния център и дълго време отказваха да се подчинят на полицаите, опитали се да въдворят ред. Те въстанаха срещу забраната да напускат лагера, която бе наложена в понеделник, след като бяха открити 26 случая на краста и други кожни болести. Карантината бе наложена заради огромната паника сред жителите на Харманли, които излязоха на протести.

Друга причина за бунта е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера, което на практика лишава мигрантите от възможност да пазаруват важни изделия, съобщава Нова телевизия. 

Според Държавната агенция за бежанците напрежението е започнало да се трупа, след като в понеделник е било забранено обко 3000-те мигранти вътре да излизат из града заради наложената карантина.

Освен афганистанците, в Харманли са настанени още сирийски и иракски семейства, които обаче не са участвали в погромите, дори напротив - според очевидци жените са направили жива верига, да да могат блокираните вътре служители да напуснат лагера невредими. 

От месеци гражданите на Афганистан са отделени,

тъй като има непрекъснати сбивания с тях. Още в началото на седмицата се разбра, че лагерът не е обграден от всички страни и въпреки карантината младежите продължили да излизат безпроблемно. Затова спешно са били поставени още заграждения и това е разярило чужденците.

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес със сирийци в Харманли, които го информирали, че предишната вечер други обитатели на бежанския лагер, от афганистански произход, са ги убеждавали и призовавали да излизат и да създават безредици. Последвали спречквания и сирийците останали по стаите си

Премиерът в оставка Бойко Борисов беше на мястото на събитията и снощи. След оперативка с ръководството на Държавната агенция за бежанците и представители на МВР той коментира пред медиите:

"Стана ясно, че започват огледи на следователи и прокурори заедно с криминалисти. На вандалите, които са провокирали размириците, ще им бъдат повдигнати обвинения. Установяването на самоличността също ще е дълъг процес."

Той бе категоричен, че подстрекателите на размириците в лагера ще бъдат откарани в център от закрит тип и след това екстрадирани. По думите му трябва да се прави разграничение между бежанците и икономическите мигранти, предимно от Афганистан и Пакистан. 

"Ние като народ винаги сме били толерантни към жените, децата, бягащите от войната,

и дори и в Харманли към тези хора така са се отнасяли. Така, както - и аз съм бил свидетел - в "Овча купел" как се отнасят. Тук обаче има и друга група - по различен начин ги наричат: едни икономически, едни мигранти, - преди всичко от Афганистан и Пакистан, между 15- и 30-годишни, ходят на групи, не спазват никакви правила, много трудно е да им се установи самоличността дори", добави Борисов. 

Според него при създалото се напрежение в лагера вчера афганистански групи биели сирийците в центъра, за да излизат да се бунтуват.

Българското правителство вече е направило заявка за декември за първи самолет, с който да бъдат екстрадирани мигранти, предимно афганистанци.

В момента се водят преговори с Европейската комисия част от лагера в Харманли да се превърне в център от затворен тип, както настояват жителите на града.

От вчера в лагера е започнала дезинфекция, съобщиха още от Държавната агенция за бежанците. До края на седмицата трябвало да дойдат лекари, които да прегледат всички негови обитатели. Бежанците са били информирани вчера, че лекари ще дойдат чак в понеделник, и те не вярват това да се случи, информираха доброволци, които работят с децата в лагера в Харманли. 

Източник: Нова телевизия, в. "Сега", БНР