Общо 65% от смъртните случаи в България са свързани със заболявания на сърдечносъдовата система

Нивото на раждаемост в България е едно от най-ниските в Европа. В същото време общата смъртност у нас е с 50% по-висока от средноевропейската, показват данните на здравното министерство, представени днес пред журналисти.

Оказва се, че делът на смъртните случаи у нас вследствие на сърдечно-съдови заболявания е почти три пъти по-голям отколкото в Европа.

У нас индивидуалните поведенчески фактори отговарят за 40% от смъртните случаи. Основно тези фактори са четири - тютюнопушенето, употребата на алкохол, лоша диета и липса на активност.

Общо 65% от смъртните случаи в България са свързани със заболявания на сърдечносъдовата система. Средно 541 души на 100 хил. умират от тях, а за сравнение в Европа делът на тези случаи е 192 души на 100 хил. човека. 16% от смъртните случаи пък се дължат на онкологични заболявания.

От здравното министерство отчитат, че детската смъртност е намаляла в последните десет години.

Според статистиката всеки трети възрастен човек у нас пуши, а всеки четвърти злоупотребява с алкохол. Над 70 на сто от населението у нас няма достатъчна физическа активност. В България е висока и консумацията на сол и мазнини, а около 70 на сто от българите консумират захар над препоръчителната норма. Данните са от проучване на Националния център за обществено здраве и анализи.

Оттам отчитат, че един от основните проблеми, пред които са изправени националните програми за подобряване на здравното състояние на българина, е недостатъчното финансиране.

Източник: "Дарик"