Над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката на живота

Близо 3 млн. българи живеят със средства до минималната заплата за страната. Това заяви Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ пред БНР.

Повече от половината домакинства живеят в мизерия

По нейни думи над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката на живота.

"Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите си. Около 3 млн. са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която е 360 лв.", коментира Иванова.

"Според първото тримесечно изследване за 2015 г. средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазва на същите нива спрямо миналата година. Има леки колебания, но те основно се дължат на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове. Последните месеци поскъпнаха зеленчуците и през празничните дни отново ще купуваме пресни зеленчуци на значително по-високи цени спрямо миналата година", коментира Иванова.

Виж още: 21% от населението живее в бедност

"При нехранителните стоки все още се запазва низходящата тенденция и това основно се дължи на международните цени на петрола в края на 2014 г. на 2015 г., които доведоха до по-ниски средни цени в транспортния сектор и логистиката", допълни тя.

Недостатъчно средства за пълна издръжка на живота

"Издръжката на живот за първото тримесечие на 2015 г. отнасяме към данните за четвъртото тримесечие на 2014 г. и получаваме лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота, но това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания може да се анализира със следващите периодични изследвания", каза още Иванова.

Източник: БНР