Таксата за роуминг при телефонни разговори в рамките на Европейския съюз ще отпадне след декември 2015 г.

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) гласуваха за отпадане на таксата. Документът предвижда потребителите на мобилни оператори да плащат същата сума за разговори в другите страни от ЕС, каквато и в родината си. 

Решението на ЕП трябва да бъде одобрено от Съвета на министрите на ЕС. Промяната е част от по-широкообхватна законодателна инициатива на Комисията, целяща създаване на единен телекомуникационен пазар, се казва в съобщение от Европейската комисия.

"Парламентът иска да премахне таксите за роуминг за телефонните разговори, текстови съобщения и мобилен интернет до 15 декември 2015 г. и иска да подобри управлението на радиочестотния спектър, за да се развие 4G и 5G в цяла Европа", заяви докладчикът за Телекомуникационния пакет Пилар дел Кастильо.

Днес е хубав ден за Европа, защото това решение на ЕС е в полза на всички граждани, призна комисарят по телекомуникации Нели Крус. Холандката допълни, че освен премахването на роуминг тарифите от ЕС са все по-близо и до премахването на много други бариери, които пречат на европейците да се възползват от телекомуникациите, където и да са.

Например доставчиците на интернет няма да могат вече да блокират или забавят определени услуги поради икономически или други причини, съгласно последния вариант на Телекоминикационния пакет на ЕС. 

Членовете на ЕП подчертават, че достъпът до интернет трябва да се предоставя в съответствие с принципа на "неутралността на мрежата", което означава, че всичко, което е част от интернет трафика трябва да се третира еднакво, без дискриминация, ограничения или външна намеса, независимо от неговия подател, получател, вид, съдържание, устройство, услуга или приложение.

Източник: europarl.europa.eu