Онези емоции и моменти, които правят живота ни значим

Животът е низ от различни мигове и усещания, сбор от емоциите, които изживяваме. Някои са добри, други - лоши. Някои са леки и едва ги усещаме. Други обаче оставят следа и ни държат влага дълго време. Има някои неща обаче, които си заслужава да изпитаме в живота и трябва да ги усетим поне веднъж. 

"Хъфингтън пост" предлага списък от 26 усещания, които задължително трябва да изпитаме през живота си, за да можем да кажем, че сме живяли. Именно те ни правят живи, човешки същества. Именно те правят живота ценен.

1. Усещането, когато пристигаш на ново място

Това е букет от емоции, чрез който попиваш информация за средата около себе си. Забелязваш новите неща, маркираш интересното. Наслаждаваш се на откривателството.

2. Да се смееш, докато стомахът те заболи

Най-прекрасният смях. Тогава си с приятели и наистина се забавляваш. И някой е казал изключителна шега.

3. Усещането, когато някой ти каже, че те обича

Не е важно дали идва от родител, от добър приятел или от човека, когото обичаш. Прекрасно е и те кара да се чувстваш... не сам, значим.

4. Усещането, когато някой направи нещо добро за теб

Онзи порив на благодарност, която изпитваш. На желание да прегърнеш света дори. Важното е да запазим това усещане и да не прекъсваме веригата на добрини.

5. Усещането, когато помогнеш на някого без причина

Кара те да се чувстваш добро човешко същество. 

6. Усещането, след като си изразил мнението си явно

Станал си и си защитил позицията си, независимо от това, че други може да я оспорят. Онзи момент на гордост от себе си.

7. Усещането, когато някой наистина те разбира

Може да говориш с много хора на един и същи език, но те все пак да не те разбират. Когато най-сетне обаче някой те разбере, усещането е на едно духовно освобождение. 

Виж още: На какво мирише детството

8. Усещането, когато напълно оценяваш своята собствена стойност

Без самохвалство и надути балони. Просто да знаеш колко струваш, колко можеш и къде са ти границите. Това те кара да се чувстваш една крачка по-самоуверен и по-целеустремен.

9. Усещането, когато сърцето ти е разбито

Животът не е само розови фантазии и пухкави зайчета. Има си и доста неприятни моменти. Именно те ни правят това, което сме. Измъкват ни от комфортната зона и ни карат да пораснем. Разбитото сърце е сред тях. Кара ни да познаем какво е болката, какво е гнева. И след като го преодолеем, се изправяме по-силни и по-мъдри.

10. Усещането на абсолютен релакс

Пълната почивка, без каквито и да е грижи. Особено ако преди нея сме били подложени на страхотен стрес. Спокойствие, тишина и щастие.

11. Усещането, когато са ти направили парти изненада

Кара те да се чувстваш специален, оценен и обичан. А и самата чувство на изненада си заслужава.

12. Усещането, когато си играеш с домашния любимец

Разбира се, ако имаш алергия към животни, едва ли ще го оцениш по достойнство, но иначе е щастие. Ти и малкото животно просто си играете безметежно. Домашният любимец ще ти даде цялата си любов, без значение какъв си или колко неприятен е бил деня ти на работа.

13. Усещането да се събудиш след дълъг и хубав сън

Чувстваш се отпочинал, здрав, доволен. А ако след това се и поизлежаваш малко, нещата стават още по-прекрасни.

14. Усещането, след като се сбогуваш с някой близък

Никой не обича сбогуванията. Но те са неизменна част от живота. Не можеш да преминеш през живота, избягвайки неприятните емоции. Трябва да ги посрещнеш и да ги приемеш. Именно те ни правят хората, които сме. 

Виж още: Как се е променило щастието за 80 години​

15. Усещането да се изгубиш в мига

Любимата ти песен по време на концерт на любимата ти група. Дълбок и истински разговор с приятел. Да играеш с децата си. Този момент, когато нищо друго няма значение и всичко е само тук и сега. 

16. Усещането, когато превръщаш ново място в свой дом

Когато най-сетне се настроиш към новата обстановка и започнеш да я облагородяваш по свой образ и подобие.

17. Усещането, когато загубиш

Болката. Разочарованието. За съжаление не можем да печелим постоянно. Загубите са тези, които ни карат да се замислим. Да променим това, което ни спъва. Победите изграждат самочувствие, загубите помагат да изградим характер.

18. Усещането след наистина добра тренировка

Учените са го доказали - след добра тренировка се чувстваме заредени и ни обзема едно необосновано щастие. 

19. Усещането на гняв

Не е полезно усещане, но понякога именно гневът е това, което ще ни накара да действаме, да поискаме своето от света и да заявим позицията си. Гневът е опустошителна емоция, която може да ни вкара в големи проблеми, но и да ни донесе това, от което имаме нужда. 

20. Усещането, когато създаваш ново приятелство

Когато виждаш, че човекът срещу теб ти допада и ти допадаш на него. И ти иде да цитираш героя на Хъмфри Богърт от "Казабланка", казвайки знаменитото "Мисля, че това е началото на едно прекрасно приятелство".

Виж още: Ако раздялата можеше да се изрази в танц

21. Усещането на успех

Когато всичко е в краката ти и си постигнал дълго очаквана цел. Еуфория, примесена с гордост, щастие и усещане за мощ.

22. Усещането да си приет и оценен

Усещаш, че принадлежиш някъде, където те разбират и ценят.

23. Усещането, когато получиш мечтаната работа

Служителите са много по-щастливи, когато работят това, което са искали. И когато получиш работа, за която дълго време си мечтал, си много по-продуктивен, идеен и като цяло удовлетворен. Но самото усещане, когато го разбереш. 

24. Усещането, когато се докажеш

Моментът, в който печелиш уважението на околните и никой не оспорва правотата ти. 

25. Усещането, когато си сам със себе си

Не самотата. Това е друго. Това е онзи момент, когато си сам и се наслаждаваш на собствената си компания. Когато обръщаш внимание на себе си. И си напълно доволен от това.

26. Пълното щастие

Тези моменти може и да не са особено чести, но са черешката на тортата в живота. Когато всичко е наред, имаш кого да обичаш, кой да те обича, заобиколен си от приятели, в работата всичко върви добре, чувстваш се сигурен и спокоен. И изведнъж се случи нещо прекрасно, което да те зареди допълнително. Ето това е щастието. 

Източник: "Хъфингтън пост"