От 58 026 ученици 12824 са получили слаба оценка, показват данни на Министерството на образованието (МОН).

Анализ на резултатите показва, че децата нямат трайни знания. "Почти половината не знаят правилото за събиране на обикновени дроби, нещо, което са учили многократно от 4-ти клас", обясни шефката на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН Евгения Костадинова, цитирана от в. "Монитор". 

Традиционно текстовите задачи и геометрията затрудняват седмокласниците. Голяма част от децата не могат да начертаят равнобедрен тъпоъгълен триъгълник и трудно разпознавали еднаквите триъгълници.

"Резултатите по математика тази година са по-добри в сравнение с 2013, въпреки че вдигнахме с 2 точки летвата за тройка", заяви просветният министър проф. Анелия Клисарова.
Миналата година въпреки по-ниския праг за тройка слабите оценки са били повече, при условие, че седмокласниците през 2013 г. са били повече. 

Виж още: Учениците ни зубрят, а не се учат да мислят

"Задачите не бяха по-лесни, дори получаваме сигнали от родителите, че са били твърде трудни. Просто децата вече знаят какво да очакват", обясниха експерти от МОН. 

Оказва се, че задачите не са затруднили 1111 седмокласници, които са решили всички задачи без грешка

БЕЛ

Отличниците с максимален брой точки по български език и литература (БЕЛ) обаче са далеч по-малко – едва 79 от всички 58 308 деца. В сравнение с миналата година резултатите по БЕЛ са по-ниски.

Най-сериозни затруднения седмокласниците изпитват с пунктуацията и членуването. В една от задачите учениците трябваше да редактират допуснатите грешки.

"Прави впечатление, че когато не са сигурни в правописа на някоя дума, те я видоизменят", обясни още Евгения Костадинова. 

Виж още: Отворен форум за нов закон за училищното образование

От МОН отчитат, че все повече деца избират да пишат и по допълнителния модул, и по български език и по литература, който не е задължителен. Това според експертите показвало, че учениците са по-подготвени

И тази година най-високи резултати са постигнати в София, Смолян и Варна. Най-слаби оценки има в Плевен, Разград и Пазарджик.

Виж още: Какви ще са професиите на бъдещето