85% от нашите сънародници работят или учат в ЕС, а останалите 15% са в държави извън общността

Всеки трети българин у нас има роднина или приятел в чужбина, сочат данни от актуално изследване на социологическа агенция ТНС ББСС, направено по поръчка на сдружение "Тук-Там".

Желаещите трайно да емигрират от България понастоящем са едва 15%

Българите навън все по-често контактуват със семейството и приятели си, прибират се у нас по време на отпуск и инвестират заработените пари в българската икономика, сочат още резултатите от изследването, базирано на представителна извадка за страната. 

След отварянето на границите през 2007 г. и влизането на страната ни в ЕС, движението от и към България се е повишило.

Най-големи са българските общности в Германия и Англия -

по 19% от общо всички наши сънародници в чужбина, следвани от Испания с 13%, САЩ с 9%, Гърция и Италия с по 7%, Белгия с 4% и Турция и Холандия с по 3%.

"Всеки трети от нас има приятел или роднина навън и ние не оставаме безразлични към този факт. 3/4 от приятелите ни в чужбина работят и ние имаме за цел да покажем на тези хора, че тук също има възможности за работа, за развитие, за живот", коментира Мариела Вачева от "Тук-Там".

Според Марчела Абрашева фактът, 

че има повече мобилност на българските граждани, е много показателен

"Тук не можем да говорим за емиграция, а за отваряне на възможностите и за глобализиране на българската общност. Виждаме как нашите приятели и роднини в чужбина се връщат у нас все по-често, инвестират заработените си пари в българската икономика и подпомагат средата ни тук дори от разстояние", отбеляза тя.