18 юли е ден за почит към делото на най-великия българин

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в град Карлово в много бедно семейство. След смъртта на баща му се налага да стане глава на семейството. Много млад прекрачва прага на манастира и става дякон Игнатий.

Напуска манастира, за да се бори за освобождението на България. Стига до Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там се откроява с изключителните си физически и интелектуални умения и получава прозвището Левски.

Виж още: 10 цитата от Васил Левски, които трябва да помним

Впоследствие Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация.

Предаден през зимата на 1872 г., той е заловен в Къкринското ханче, до Ловеч. Съден е в София, където е обесен на 19 февруари 1873 г. Истината около залавянето на Апостола все още не е излязла наяве, битуват много версии и митове.

Фотогалерия: Васил Левски във фотографии и картини

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ Васил Левски е избран на първо място в списъка на най-великите българи за всички времена.