Това се случва за пръв път в историята на Република Македония

Мегадело за шпионаж в Македония завърши със 17 осъдителни присъди за шпионаж. Това е първото подобно дело откакто страната обяви независимост от Югославия през 1991 г., пише UReport.

Осем от подсъдимите бяха признати за виновни в шпионаж, а останалите получиха присъди по други обвинения, включително за организиране на престъпна група, изнудване, измами, злоупотреба със служебно положение и незаконно притежание на оръжие. В делото групата бе обвинена в предаване на класифицирани документи на службите на неназована страна.

Македонският в. "Дневник" пише в онлайн изданието си, че присъдата от 15 години е за бившия разузнавач Марян Ефремов, а бившият генерал от полицията Горан Стойков е осъден на девет години затвор.

Бившият директор на Агенцията срещу пране на пари Ване Цветанов ще прекара 3 години зад решетките, контраразузнавачът Александър Диневски – 4.5 г, а Цветан Дамяновски 6.5 г.

Останалите обвиняеми са получили наказания от една до четири години, а прокурорът Слободан Милошевски – пет години условно.

По-рано в заключителните си думи обвиняемите заявиха, че са невинни и поискаха от съда да ги освободи от наказателна отговорност.