Те влизат на мястото на министрите

Нови 14 народни представители се заклеха днес в Народното събрание на мястото на депутатите, които станаха министри в новия кабинет.

Заедно с тях се закле и Светлана Ангелова от ГЕРБ, която по здравословни причини не беше успяла да положи клетва до сега.

Промените в парламента са следните:

В ГЕРБ:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който стана премиер, е заменен от седмата в листата на партията ЗА 25 МИР-София Анна Александрова.

Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова отстъпва мястото си на Стефани Михайлова, а новият вътрешен министър Веселин Вучков - от Георг Георгиев.

На мястото на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова ще седне Руслан Тошев от листата на ГЕРБ във Варна.

Вежди Рашидов, който стана министър културата, ще бъде сменен в парламента от Петър Петров от листата на ГЕРБ в Пловдив.

На мястото на Красен Кралев ще влезе осмата в листата на ГЕРБ във Варна - Нели Петрова.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще бъде заменен в парламента от от Ирена Коцева, която бе трета в листата на ГЕРБ в София-област.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която влезе стана депутат от Бургас, ще освободи място в Народното събрание за Румен Желев.

Министърът на земеделието Десислава Танева, която бе водач на листата на ГЕРБ в Сливен, също ще освободи място за нов народен представител. Това ще е Мария Белова, която е трета в Сливен.

Депутати освободиха от парламента и Красимир Ципов от ГЕРБ, който ще става зам.-министър на МВР. На негово място ще влезе седмия в листата на ГЕРБ в 25-ти МИР Христо Гаджев. Той тепърва ще полага клетва.

В Реформаторския блок:

Меглена Кунева, която стана вицепремиер по европейските въпроси, ще бъде заменена от Борис Станимиров.

Лидерът на БЗНС Николай Ненечев, който поема министерството на отбраната - новият военен министър, ще бъде сменен на депутатската банка от Никола Хаджийски.

Здравният министър Петър Москов ще освободи депутатското си място за четвъртият от листата на РБ в 24 МИР София Антони Тренчев.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски, също от Реформаторите, ще бъде сменен в парламента от Настимир Ананиев.

На мястото на Ивайло Калфин от АБВ, който стана вицепремиер и министър на социалната политика, влиза втората от листата за 25 МИР- София на партията Мариана Тодорова.