И един повод за спокойствие накрая, който да балансира нещата

Има някои теми, които най-често не желаем да коментираме дори с близките си - смъртта, фактът, че всичко е временно, че не сме всесилни, а щастието не е нещо, което можеш да разбереш... 

Някои истини не искаме да признаем дори пред себе си, просто защото са неприятни, наистина неприятни. Някои истини отричаме, просто защото не ни се иска да са такива. Но колкото по-бързо ги осъзнаем и влезем в мир с тях, толкова по-лесно ще ги надмогнем.

Ето 14 такива "брутални" истини за живота, които често ни е трудно да приемем, а трябва. И една успокояваща за баланс: 

1. Все някой ден ще умрем. И никой няма представа кога ще е този ден. Прееди това най-вероятно ще остарееш и ще трябва да се справяш с проблемите на старостта.

2. Всеки човек, който обичате, ще умре и отново няма как да знаете кога точно. Домашните любимци също. 

3. Богатството, измерващо се в пари и вещи, няма да ни направи по-добри или по-щастливи. 

Виж още: 10 неприятни истини, които трябва да осъзнаем

4. Мнозина са обсебени от идеята "да търсят щастие" и точно това е, което ги възпира да се сдобият с него. Не го търси, а се наслаждавай на това, което светът ти предлага. Иначе винаги ще си или нещастен, или просто нещастлив. 

5. Не можеш да направиш всички доволни. Който се опитва да угоди на всички, най-често свършва уморен, без успех и загубил себе си.

6. Никога няма да бъдеш перфектен. Нереалистичните стандарти ще те карат да страдаш - болка, която сам си причиняваш. 

7. Хората имат склонността да те разочароват. По един или друг начин ще преживееш разочарования в живота си. 

8. Това, че някой те е разочаровал, не е причина да спреш да се доверяваш на хората. С болката от разочарованията се учим и ставаме хора. 

Виж още: 20 трудни урока, които трябва да научим, преди да навършим 30

9. Много малко хора ще те разберат наистина. Просто повечето няма да са преживяли това, което ти си преживял и няма как да видят света през твоята гледна точка. 

10. Всичко, което правим и казваме, е от значение. С думите и делата си ние задействаме влиянието си върху околните. То може да е положително, може да е отрицателно, а може и да е нищожно. Постарай се да е такова, че след това да не те е срам.

11. Когато един ден след години си зададеш въпроса "Аз добър/лош човек ли съм?", добре ще е да стигнеш до отговор, който да не те плаши. 

12. Ученето никога не приключва. Просто след училище уроците стават по-сложни и най-често единственият учител са собствените ни грешки и това как си плащаме за тях. 

Виж още: 10 очевидни истини, които забравяме твърде бързо

13. Светът не свършва с нас. В един момент ще разбереш, че това, което ти искаш, няма никакво значение за света. Може дори някой ден да стигнеш до идеята, че може би е по-добре за света и околните ти да не получаваш това, което искаш. 

14. Никога няма да имаш достатъчно време. Винаги има още нещо важно, за което времето просто не стига. И в един момент ще стигнеш дотам, че да се дразниш на себе си, че не си искал да спиш следобед в детската градина. 

И бонусът

+ 1. Твърде малко неща са фатални и реално трябва много да се издъниш, за да стигнеш до фаталните. Дори след най-гадните проблеми животът продължава и съдбата ще ти даде нови шансове, които трябва да оползотвориш. Усмихни се, светът е гаден, но не чак толкова. 

Виж още: Девет мита, с които да се разделиш преди 30