Проверки на Центъра за борба с корупцията установиха нередностите с обществени поръчки

Множество нарушения при изпълнения на обществени поръчки и предпоставки за корупционни практики са установени в 13 лечебните заведения. Това беше установено след проверки на Центъра за борба с корпуцпията БОРКОР, пише OFFnews.

Схеми с обществени поръчки

Проверките са направени в през на последната година и половина. Те установили сериозни нарушения, сред които непровеждане на задължителните търгове за обществени поръчки, голяма част от самите поръчки са били ненужни или за лекарства, които не са необходими. Цели 43% от плащанията са нерегламентирани, а 63% от пациентите казват, че медицинските служители взимат подкупи, обясняват от Центъра за борба с корупцията.

Проверените 13 болници са провели търгове в нарушение за 58,97 млн. лева, става ясно от доклада.

Налице е висока оперативна самостоятелност на директорите на болници, което е възможност за корупция, пише в доклада на БОРКОР.

Една от схемите е при провеждането на обществени поръчки за лекарства един и същи медикамент да се купува на различни цени, а след това Здравната каса заплаща за медикамента на цената, за която е купен.

Решението на БОРКОР

От Центъра за борба с корупцията са категорични, че трябва да се въведе единна система за договаряне на цени и за купуване на лекарства от страна на Министерство на здравеопазването. По този начин ще се предотвратят корупционните практики.

Виж още: По 699 лв. струва един пациент на болниците

БОРКОР предлага още централизираните търгове да стават с помощта на единната информационна система, която се подготвя през последните години и която включва електронна здравна карта и електронна рецепта. Експертите обаче се противопоставят на идеята за връщането на централизираните търгове. Според тях това би довело отново до недостиг на лекарства и списъци на чакащите.

Като решение на този проблем БОРКОР предлага да се създадат данъчни преференции при облагането на лекарствата, както е при хазарта, а онкотерапия да получават и неосигурените пациенти.