Всички лъжем - казва Тим Рот в ролята на доктор Лайтман в сериала "Излъжи ме". Оказва се, че такива хора като неговия персонаж във филма,не съществуват. Всеки може да бъде излъган

Всички ние лъжем във всекидневието си. Правим го по най-различни причини - да прикрием истинските си чувства или за да избегнем конфликти. Понякога разбирателството с другите може да е толкова сложно, че малко послъгване си е направо нужно, за да вървят нещата, нещо като социален лубрикант.

Лъжата не е ранобудна

Оказва се, че с напредването на деня волята и енергията ни отслабват и сме по-склонни да предприемаме съкратените маршрути, които послъгването предлага. Ако ще наемате хора и искате да чуете от тях истината - насрочете интервютата сутрин, тогава кандидатите за работа са по-малко склонни към лъжа.

Най-много лъжем, когато самооценката ни е поставена на карта

Най-склонни сме да лъжем, когато се притесняваме, че околните ще ни подценят или ще си помислят нещо неприятно за нас, в тези моменти започваме здравата да раздуваме.

Sledobed lazhem poveche

Лъжата има къси крака, но няма пол

Лъжата няма пол, но двата пола лъжат по различни причини. Мъжете са по-склонни да лъжат, за да се представят в по-добра светлина. Жените на свой ред лъжат по-често, за да накарат някого да се почувства по-добре.

Лъжата предпочита познанството

Случвало ли ви се е да излеете душата си пред непознати? Гледали ли сте филми, в които героят отива на църква и изповядва грехове или тъмни тайни пред свещеник, чието лице не вижда? В това има логика - много повече ни интересува мнението на хората край нас, от това на някой непознат. Затова сме по-склонни да лъжем пред колеги и съседи и да си "показваме рогата" в обществения транспорт например.

I bebetata lagotyat

И бебетата не са невинни

Родителите го знаят - дете на по-малко от десет месеца може да реве с престорен плач, когато иска внимание. Маляк на около годинка може да се втренчи в майка си, за да я разсее и тя да не забележи как той избутва от чинията си храната, която не иска да яде.

Колкото повече, толкова повече

11-годишните лъжат повече от 9-годишните, те пък лъжат повече от 7-годишните. По-големите са склонни да лъжат социално - те дават фалшиви отговори, които намират за по-приемливи.

Primatite sashto lazhat

Не само хората лъжат

Шимпанзетата и останалите примати лъжат целенасочено, за да получат храна или секс, или да избегнат наказание. Прочутата горила Коко, която знае езика на глухонемите и общува чрез жестове, веднъж счупила умивалник и когато я попитали как е станало, накиснала приятелчето си - котенце на име Кейт.

Хората, които умеят да се доверяват, по-лесно хващат лъжата

Звучи справедливо: хората, които умеят да се доверяват на другите, са по-склонни да откриват лъжата. Част от причините може би се коренят в това, че хроничните лъжци избягват пълноценното общуване с другите и съответно не развиват опит и социални умения.

Има хора, които винаги улавят лъжата

Не е вярно, за съжаление. Всеки може да бъде излъган. Сигнали като гледане в очите, жестове, тон на гласа - варират от човек на човек. Според експерти от ФБР редица фактори могат да повлияят поведението, включително типа лъжа, времето, нужно за подготовката, и това доколко изпечен лъжец се смята човекът.

Chestno za lazhata

Какво мери детекторът на лъжата?

Кръвно налягане, пулс, сърдечен ритъм и проводимост на кожата - как понася електричество. Всички те могат да се повишат при човек, подложен на стрес. На теория професионалистите могат да преценят дали казвате истината, като следят реакциите ви и показанията на уреда.

Лъжата изисква повече време

Знаете ли кое отнема повече време - да кажете истината или да излъжете?

Вроденият инстинкт на повечето от нас е да стреляме направо, т.е. да кажем истината. А лъжата изисква първо да вземем решение да излъжем, после да накараме казаното да звучи правдоподобно, а след това да се придържаме към него.

Istini za lazhata

Патологични лъжци

Срещали ли сте такива хора, които лъжат заради лъжата - тя не им носи полза или смисъл, но въпреки това лъжат. Това са патологичните лъжци - състоянието им не се определя като отклонение, макар че според някои учени би трябвало.

Източник: WebMD