Опозиционните БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против вицепремиерът да оглави и МОН; депутати от парламентарното мнозинство се въздържаха

Меглена Кунева застава начело на МОН, след като парламентът я избра за министър със 104 гласа от общо 203-ма присъстващи в пленарната зала. 66 народни представители се обявиха против, а 33-ма се въздържаха. 

Всички 80 депутати от ГЕРБ застанаха зад издигнатия за поста вицепремиер от Реформаторския блок. В самия РБ 13 депутати гласуваха "За", а един (Атанас Атанасов) - против. В Патриотичния фронт двама бяха "против", а 15 се въздържаха. В групата на АБВ се въздържаха деветима. Трима от независимите - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев - дадоха гласа си за номинацията, а Георги Кадиев и Велизар Енчев не я подкрепиха..

Самият вот и предшестващите го дебати се състояха в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който е на работно посещение в Лондон.

Виж още: Първото интервю на Кунева след избирането й на поста

Ден по-рано след като депутатите от ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок оповестиха, че няма да подкрепят кандидатурата на вицепремиера за министър на образованието и науката на мястото на подалия оставка Тодор Танев, парламентарната опозиция също декларира, че няма да гласува "за" нея в пленарната зала тази сряда.

"Г-жа Кунева съвсем не е човекът, който след тази бъркотия в министерството може да донесе необходимия респект, необходимото спокойствие на кадрите и на цялата система. Второ - това е едно спасително действие, което министър-председателят възприема. Трето - българската образователна система се нуждае от авторитетен представител, който да се ползва от уважението на синдикати, на учителски среди", коментира Атанас Мерджанов от "БСП - лява България".

"Още от началото на този мандат ДПС се определи като конструктивна опозиция. Гласуването на бюджета, на структурни и персонални промени в кабинета е демаркационната линия, която разделя опозицията от управляващите. В този смисъл не само г-жа Кунева - който и да е кандидат не сме склонни да подкрепим, тъй като заявихме, че не подкрепяме тази формула на управление на държавата", обясни Хасан Адемов от ДПС.

Нашето мнение за Меглена Кунева е категорично против нейната кандидатура, ние сме против въобще, че тя е в правителството, заяви и лидерът на "Атака" Волен Сидеров и припомни, че лично той, в качеството си на коментатор, е изобличавал нейната "антибългарска дейност" като главен преговарящ с ЕС и виновник за затваряне на блокове в АЕЦ "Козлодуй".

Ден преди гласуването Кунева представи концепцията си за МОН пред депутатите от управляващото мнозинство и коментира: "Аз мога да направя това, което е в моите ръце - това е да отговоря на всички въпроси, да кажа как виждам нещата в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Предпочитам по-малко да кажа, повече да направя. Наистина това е изключително важна и чувствителна сфера за всички и сфера, от която наистина България може да отскочи много напред. Надявам се, че това ще се случи. За мен е важна политиката, а какво ще решат парламентарните групи, наистина е тяхна работа."

"Парламентарната група на АБВ не подкрепя кандидатурата на г-жа Кунева за министър на образованието и науката, тъй като считаме, че й липсва професионална подготовка за работа със системата. Виждаме, че обществото е доста разтревожено от дебата, който тече в момента за учебните програми и учебното съдържание, и считаме, че е необходим специалист, който има поглед върху системата", каза Мариана Тодорова от АБВ.

Съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов също бе категоричен: "Взехме единодушно решение. Всички бяха на едно мнение и нашето решение е да не подкрепим кандидатурата на г-жа Кунева за поста министър на образованието... Най-общо аргументът е един и е изключително сериозен - г-жа Кунева не се ползва от подкрепата на нашите избиратели, на патриотично ориентираните избиратели."

Г-жа Кунева ще получи доверието на политическа партия Български демократичен център, която представлява осем народни представители в парламентарната група, увери съпредседателката на ПГ Красимира Ковачка, но другият лидер на БДЦ в Народното събрание Светлин Танчев добави: "За останалата част от парламентарната група г-жа Кунева не беше достатъчно убедителна в това, че наистина не би се справила в този тежък сектор заедно с продължаването й като вицепремиер по европейските въпроси. Така че няма да получи нашите гласове, които към утрешна (бел.ред. - днешна) дата са три."

Източник: БНТ