Общият брой на извършените аборти за първото полугодие на 2016 г. е 13 400

Всяка година средно по 1000 ученички правят аборт по собствено желание. Само за тази година от януари до юни броят на момичетата между 15 и 19 години, които са избрали да прекъснат бремеността си, е малко над 500.

Малко над десет пък са малолетните момичета, абортиралите през същия период. Това показва справка на Националния център за обществено здраве и анализи, цитирана от в. "Телеграф".

Общият брой на извършените аборти за първото полугодие е 13 400, като повече от половината са извършени по избор на жената. Останалите са спонтанни или по медицински показания.

Виж още: Генът казва, но средата определя

За същия период са родени пък общо 24 600 бебета.

Според данните на сдружение "Избор за живот", борещо се срещу планираните прекъсвания на бременността, България е на първо място в ЕС по извършени аборти от непълнолетни. От организацията алармират, че голям брой от абортите се извършват нелегално и не попадат в статистиката. 

Виж още: Всяка четвърта бременност в света приключва с аборт

По данните на Световната здравна организация и Института "Гутмахйер" в света една на всеки четери бременности завършва с аборт. Данните показват, че годишно стават 56 млн. индуцирани прекратявания на бременността - повече, отколкото специалистите са очаквали. 

Източник: в. "Телеграф"