Още от тайните на европейската столица с африкански дух и латинo характер

Лисабон е мистериозно и красиво място, което лесно привлича туристите с обещания за слънчево време и положителни температури дори през зимата.

Но градът предлага много повече от хубав климат.

Въпреки че е европейска столица, Лисабон съумява да вдъхне част от чара на Африка и Южна Америка и по този начин оставя своите посетители безвъзвратно влюбени в него. 

След като вече ви представихме първите пет забележителности, на които трябва да се насладите в португалската столица, сега ви предлагаме още пет места, които задължително трябва да видите там:

Паркът на Едуардо VII

Важно е да се уточни, че това, което португалците определят като парк, ние наричаме зелена алея. Все пак това е най-известният "парк" и, разбира се, по типично лисабонски маниер е под наклон, което означава, че ще сте изправeни пред поредния хълм. От върха обаче се разкрива очарователна гледка към зеленината на парка, която се слива с Авенида да Либердаде (португалската версия на Шанз-Елизе).

Parkat na eduardo vii

От парка на Едуардо VII можете да се разходите из прекрасния квартал Салданя, който с архитектурата си може да ви накара да се заблудите, че сте в аристократична Виена. Също така наблизо има друг парк с прекрасно езеро, където се намира и известният музей на изкуството "Гулбенкиян".

Време за посещение: Рано сутрин, когато е още спокойно и свежо или вечер точно преди залез
Цена: вход за музея – 5€ / 50% отстъпка за студенти и ученици, а всяка първа неделя на месеца безплатно.

Парк на нациите

Park na natsiite

Отново не очаквайте Борисовата градина. Очевидно в португалския език "парк" има различно значение. Мястото обаче е безкрайно приятно и спокойно, подходящо и за романтични разходки.

Алеите са по дължината на реката и разкриват невероятни гледки към известния мост "Васко да Гама". С рекордните 17,2 км това е най-дългият мост в Европа. Ако пък не сте в настроение за дълги разходки или просто искате да видите нещата отвисоко, в парка има лифт, чиито край е точно до популярния океанариум.

Време за посещение: по всяко време на деня
Цена: 5,90€ е билетът за лифта в една посока.  

Океанариум

Pri akvariuma na akulite

Фотогалерия: Аквариум номер 1 в света е...

Най-големият в Европа, океанариумът е може би единственото място, подходящо да бъде посетено в дъждовен ден или просто когато времето не е хубаво. Да, в Лисабон по принцип това се случва рядко, но градът има своите дъждовни периоди.

Океанариумът представлява наистина невероятно изживяване, независимо от възрастта. Освен огромния аквариум с различни видове акули, скатове и какви ли не още екзотични видове, могат да се видят пингвини, разнообразни по цветове коралови риби и морски същества, които сме виждали само по "Дискавъри".

Време за посещение: Работно време: 10-20 ч. Имайте предвид, че за да го обиколите целия, са ви нужни поне 3-4 часа.
Цена: 14€

Кристо Рей

Statuyata kristo rey

Да, статуята е копие на онази в Рио и напълно допринася за неповторимия дух на Лисабон. Намира се в една съвсем различна част на града, от другата страна на реката. Пътят дотам е не по-малко приятен от гледката, която ще се разкрие, когато се качите на върха.

Препоръчвам да се качите на ферибот (има на всеки 30 минути) от Кайш до Содре. Това е много известна спирка на влакове, фериботи и автобуси, която се намира на не повече от 10 минути ходене покрай реката от Праса до Комерсио. Когато пристигнете на съседния бряг, има автобусчета, които ви качват до статуята.

Време за посещение: преди 18,30, за да можете да се качите до върха
Цена:  Паркът около статуята е безплатен, но ако искате да се качите на върха, има такса от 5€  

Байро Алто

След дълги разходки из града е време и за малко нощен живот. Байро Алто е най-популярните лисабонски квартал за пиене. Това е мястото, където са съсредоточени 95% от баровете в града. Буквално всеки приземен етаж на къщите е превърнат в бар, откъдето хората излизат с мохито, кайпириня или бира в ръка.

Виж още: 10-те вкуса на Португалия

Питиетата обикновено са в пластмасова чашка, защото се пие на улицата. Баровете не са като нашите, уютно обзаведени, те не предразполагат клиентите си да останат вътре (обикновено и пространството е прекалено тясно за целта), а напротив - да излязат навън и да се социализират. Да, португалците са впечатляващо социална нация, особено когато имат алкохол в ръката. Това означава, че дори да сте отишли с компания и независимо от вашия пол, всеки втори минувач е много вероятно да ви заприказва.

Време за посещение: най-добре около полунощ. Повечето португалци имат различен ритъм от този, на който сме свикнали тук. Вечеря около 23 ч. е нещо напълно нормално, а след това... Байро Алто.
Цена: зависи от бара и големината на питието, но на повечето места варират от 3 до 8€