Пиле с ориз е най-популярното ястие сред българите, които си поръчват храна за обяд, но може да се приготви лесно и в домашни условия.

С известни уговорки се съгласяваме, че пилешкото месо е полезно, вкусно, приготвя се лесно и е достъпно. От foodpanda обобщават кои са най-популярните блюда с пиле в различните части на света, а в Kulinaria.bg откриваме и съответните рецепти.

Номер 1 у нас е пилето с ориз. Традиционният български специалитет е най-поръчваното ястие за обяд и се предлага във всеки ресторант с обедно меню. Тайната на вкуса според бабините съвети е добавянето в ориза на една щипка... захар.

Традиционна рецепта за пиле с ориз откриваме в Kulinaria.bg, откъдето ни предлагат и още няколко варианта: печено пиле с ориз и зеленчуци, пиле с ориз върху канапе от зелена салата, пълнено пиле с ориз и гъби, както и още един вариант за печено пиле с ориз, в чиито съставки фигурира и... бира.

В скандинавските държави едни от най-поръчваните манджи с пиле са мини пайовете, които се приготвят под формата на малък тарт, изпечен и пълнен с пилешко месо, царевица и сметана.

В Холандия предпочитат сандвич с пилешко и "Цезар": сусамово хлебче, пилешко месо, рукола и бял сос.

Виж в Kulinaria.bg и рецепта за клуб сандвич с пиле

Испанците са най-големите почитатели на пилешкото месо, приготвено с чили сос. Около 11% от всички поръчки на храна на Иберийския полуостров са за пиле с пикантен сос.

Сред мексиканците пък е най-предпочитан е традиционният пилешки такос. А как да си приготвим пълнени тиквички с пилешко месо по мексикански - вж. рецептата в Kulinaria.bg.

Паста с пиле и зеленчуци, по-точно китайските спагети с пиле са сред най-консумираните в Китай. Дори и италианците не изяждат толкова много паста с месо, колкото в Китай. Виж рецептата за спагети с пилешко филе и соев сос в Kulinaria.bg.

Всъщност на Ботуша предпочитат друг китайски специалитет - ориза, но във вид на ризото с пиле и сметанов сос. Това ястие обаче е много тежко и е добре да бъде консумирано за обяд или като ранна вечеря, защото затормозява храносмилането. 

Разгледай и рецептата на Kulinaria.bg за ризото по узбекски

От яйцето до кокошката - така може да обобщим предпочитаното блюдо с пиле в Нова Зеландия. Лидерите в консумацията на палачинка с пилешко месо и царевица са именно жителите на страната, където бяха заснети филмите за Средната земя.

Палачинките са нещо много вкусно и любимо не само в сладък вариант, а от Kulinaria.bg предлагат да опитаме и солени палачинки със спанак.

Пилешката скара (пържоли, шишчета) е най-предпочитана в западните ни съседки Сърбия и Република Македония. Над 65% от жителите на тези държави в активна възраст консумират пилешко месо ежедневно, сочи статистиката. Виж в Kulinaria.bg и как се приготвят пилешки шишчета, но по марокански.

Пилешките крилца "Бъфало" са най-известните крилца в САЩ и любима храна на американците.

Виж още една рецепта за пилешки крилца от Kulinaria.bg - със сос "Терияки"

Източник: Foodpanda; Kulinaria.bg