От ЕК отпускат 1 млрд. евро за борба с младежката безработица

Повече от 1/4 (28%) от българските младежи са без работа, показва статистиката за миналата година.

Свободно време има, желание за работа - не

Според проучване на Министерството на младежта и спорта повече от половината от тях имат свободно време, но нямат намерение да го запълват с обучение, курсове или работа, съобщава Нова телевизия

Повечето безработни са момчета, а 60 на сто от младежите без работа са от малцинствата. 33 на сто от анкетираните едва свързват двата края, но половината от тях не работят, дори не са записани и в Бюрото по труда.

Най-масовия начин, по който младите у нас се опитват да си намерят работа, е чрез близки и познати. 10% от анкетираните младежи са признали, че биха продали гласа си на избори, а 29% планират скоро да емигрират.

Пари за борба с младежката безработица

Междувременно от Европейската комисия отпускат 1 млрд. евро по на инициативата за младежка заетост още през тази година, предаде Би Ти Ви.

С тази промяна предварителното финансиране, което държавите от ЕС получават, за да стимулират младежката заетост, ще се увеличи 30 пъти и така те ще могат да помогнат на близо 650 хил. млади хора по-бързо да започнат работа, отбелязват от Брюксел.

Виж още: Губим 1,3 млрд. годишно от младежката безработица

Съгласно предложението предварителното финансиране от бюджета на инициативата за младежка заетост за 2015 г. ще се увеличи от 1-1,5% до 30%. Това означава, че държавите от ЕС, които участват в тази инициативата, ще могат да получат една трета от предвидените 3,2 млрд. евро веднага след приемането на оперативните програми.