В Германия бяхме бедни, а тук сме едни от най-заможните хора, разказват пред в. "Билд" двама германски пенсионери, заселили се на старини в село Сираково, където искат да останат завинаги...

Хилдегард и Валдемар Хакщетер от германската провинция Баден-Вюртемберг получават общо едва 1300 евро пенсия. Въпреки това са успели да си купят къща с голям двор. Но не в Германия, а в България, където двамата пенсионери намерили хубава къща на достъпна цена.

Новият им адрес: село Сираково, на 50 км от черноморското крайбрежие, пише германският в. "Билд" и разказва, че двамата напуснали Германия още преди девет години - защото искали да живеят по-добре на старини.

Нов живот в България

"В Германия бяхме бедни. А тук сме едни от най-заможните хора в селото", споделя 75-годишният Валдемар пред репортерите на "Билд". Съпругата му Хилдегард е отгледала двете им деца. Паралелно е работила като чистачка, известно време е карала и такси. А Валдемар е работил като месар и шлосер.

Двамата разказват пред "Билд", че вложили всичките си спестявания в покупката на къща в България. Направили основен ремонт, построили си зимна градина, тераса, площадка за барбекю, гараж и дори фонтанче, което да краси големия им двор. В Германия със същите пари можели да си позволят само двустайно жилище под наем.

В сравнение с делника им в Германия, тук двамата пенсионери живеят направо луксозно, пише изданието. Защото в България повечето неща са по-евтини, отколкото в Германия - от фризьорските услуги до цените в ресторанта.

Само за 15 евро тук можеш да си хапнеш и пийнеш много добре: салата, пържола, картофки, бира или вино плюс една малка ракия, обяснява Валдемар пред "Билд".

За възрастни хора, решили да прекарат старините си в чужда страна, е особено важно да знаят на какви медицински услуги могат да разчитат. 70-годишната Хилдегард разказва, че преди няколко месеца си счупила крака.

Болницата, където я настанили, не била добре уредена. Никак не й харесала и храната. Но за сметка на това лекарите и медицинските сестри били много мили. 

Германската здравна каса покрила разноските по операцията, но поела само 70% от допълнителните разходи. Хилдегард и Валдемар трябвало да платят близо 200 евро от собствения си джоб.

Завинаги

Независимо какво ги очаква занапред, двамата германци са решили да останат завинаги на Изток. Ако един ден им се наложи, ще си наемат болногледачка, която да се грижи за тях вкъщи.

Имат и план Б: ако не успеят да намерят жена, която да е готова да ги гледа, ще отидат в някой хубав старчески дом, споделят двамата пред "Билд" и обясняват, че вече са намерили такъв в съседна Румъния. А когато един ден си отидат от този свят, искат да бъдат погребани в България.

Едно хубаво, достойно погребение струва тук само 500 евро, обяснява 75-годишният Валдемар в публикацията, за която съобщава Българската редакция на "Дойче веле".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"