На Русия невинаги са нужни танкове и войски, за да завладее някоя от съседките си

Руската офанзива срещу Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че президентът Владимир Путин се стреми да възстанови колкото може бившия Съветски съюз, чието рухване някога определи като "най-голямата геополитическа катастрофа на века". Така започва статията си Гари Макдугъл във вестник "Уолстрийт джърнъл", посветен на новата руска експанзия.

Според него България е сред целите на Владимир Путин и Запъдът сериозно трябва да е загрижен за това.

През десетилетията, откакто Източна Европа спечели независимостта си, България върви "колебливо" в посока към демокрация и пазарна икономика в зависимост от резултатите от изборите, отбелязва авторът, който е съпредседател на фондацията "Америка за България".

Според него Москва невинаги има нужда от танкове и войски, за да завладява съседите си. Социологически проучвания показват, че българите са разделени, когато ги питат дали клонят към Москва или Запада.

Най-лоялният съюзник във Варшавския договор

България беше най-лоялният съюзник на Москва във Варшавския договор, а сега зависи от руския газ. Съюзниците на Путин водят информационна война в доминираните от олигарси медии, опитвайки се да дискредитират прозападните лидери в България и западните идеи.

Авторът посочва, че в България има свързани с Русия олигарси, които се опитват да действат безнаказано. Нуждата от по-строг съдебен и институционален контрол се видя, когато през 2014 г. се стигна до паническо изтегляне на пари от голяма контролирана от олигарх банка, довело до нейния банкрут и изчезването на близо 2,6 млрд. долара, равняващи се на около 5 процента от БВП на страната. И досега не е установено къде са парите и не са наказани виновниците.

Така че президентът Путин има много причини да гледа към България, която може да превземе без кръвопролития в украински стил, пише още Макдугъл.

Източник: "Уолстрийт джърнъл"