АНС са подслушвали още министри, служители в Елисейския дворец и дори посланика на Франция в САЩ

Сайтът "Уикилийкс" разкри поредната порция скандали за шпионаж от страна на САЩ. Американските разузнавателни служби са шпионирали в продължение на 6 години, между 2006 г. и 2012 г., трима френски президенти, пише британският в. "Гардиън".

Под наблюдението на американците са попаднали Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Изтеклата в "Уикилийкс" информация е с код "строго секретно" и представля пет доклада за "прихванати комуникации" на американската Агенция за национална сигурност. С най-скорошна дата е документ от 22 май 2012 г., дни след встъпването на Франсоа Оланд като президент на Франция.

Освен президенти, АНС са подслушвали не само президенти, а също така и министри и дори френския посланик в САЩ.

Също така в документите присъстват и номерата на мобилните телефони на много служители в Елисейския дворец, включително личният номер на президента.

Виж още: ЦРУ в "Туитър": Не, не знаем къде е Тупак

В доклада са включени резюмета от разговори между правителствени служители за световната финансова криза, гръцкия дълг и отношенията между правителството на Оланд и германското правителство на Ангела Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд свика за 10 часа българско време днес спешно заседание на Съвета за сигурност във връзка с изтеклата информация. Американското правителство отказа да коментира разкритията.

Източник: "Гардиън"