Бившият външен министър Николай Младенов отговори на спекулациите за позвъняването му до зам.-държавния секретар на САЩ Ричард Морнингстар, с което съобщава за спирането на проекта

"Уикилийкс" публикува писмо до Хилари Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ Белене. Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън е получила имейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът на изпратеното на 28 март 2012 г. писмо е със заглавие "България спира ядрения проект Белене", а текстът му гласи:

"Скъпа г-жо секретар,
В момента съм в Атина като част от вихрено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект „Белене“ с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор."

Съобщението е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който коментира новината като "нелоша работа".

Междувременно министърът на външните работи в първия кабинет на Бойко Борисов - Николай Младенов коментира писмото в личния си блог, като отбеляза, че е предоставил информацията, че страната ни прекратява проекта за АЕЦ Белене и на посланиците на страните-членки на ЕС в София. 

Виж още: Тръмп продължава да изостава от Хилари Клинтън

Той посочва, че в публичното пространство са се появили спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 г. с решение на Народното събрание от 28 март 2012 г.

Ето и пълния текст с позицията на Николай Младенов: 

"В публичното пространство се появиха спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ Белене през 2012 с решение на Народното събрание от 28 март 2012, на основание на решение № 250 на Министерски съвет, с което се отменят решения 259 от 2005, 260 от 2005 и изменя протокол 17.57 от 2004. Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта. Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика".

Източник: в. "24 часа"