Ако предсрочните парламентарни избори бяха днес, в парламента влизат шест политически формации, това показват резултатите от проведеното национално проучване (19-25 септември) от агенция "Сова Харис" по поръчка на в. "Преса"

ГЕРБ получава 37,2% от гласовете, БСП Лява България - 25%, ДПС - 12,7%, ББЦ - 5,9%, Реформаторският блок - 5,6%, Патриотичният фронт - 4,8%, "Атака" - 3,5%, АБВ - 3,4%. 

На тези калкулации следва да се гледа като на ориентировъчни и да се има предвид, че в тях не е включен вотът в чужбина

Ако тези нагласи на 5 октомври се превърнат в изборни резултати, то ГЕРБ ще получи около 98 депутатски места, БСП ще разполага с около 66, ДПС - с 33 места, ББЦ - 15 или 16, РБ - 14 или 15, и ПФ ще разполага с около 13 места. 

В рамките на последния месец декларираната избирателна активност е нараснала с около 5%. Тези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого, представляват 58% от всички избиратели. А посочилите и конкретната избрана от тях партия са малко над 62%. 

Виж още: Къде отива гласът ви, ако партията, за която сте гласували, не влезе в парламента?

Това означава, че ако тези намерения се потвърдят, между 3 400 000 и 3 600 000 ще се възползват от правото си на глас в неделя. На изборите за парламент през 2013 г. гласуваха малко над 3 600 000 души. С основание може да се предположи, че това е броят на активните в политическо отношение граждани у нас. При тази активност за преминаване на 4-процентния праг за влизане в следващия парламент ще са необходими между 140 000 и 150 000 гласа. 

Според преобладаващото мнение в момента най-много очаквания са концентрирани върху Бойко Борисов. По различен начин се откроява и ролята на Лютви Местан, който достига до втората позиция. Следват имената на предишни и на настоящия лидер на левицата - Георги Първанов, Сергей Станишев, Михаил Миков

Нормално е в челото на класацията да са още президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Водеща роля се определя и на лидерите на партиите с шанс за влизане в следващия парламент.

Виж още: ИМП: Значителна преднина за ГЕРБ пред БСП седмица преди изборите