Европейските лидери са ангажирани в съвсем различни теми на национално ниво, което им пречи да постигнат съгласие на ниво ЕС

Според легендата за Вавилонската кула, описана в Стария Завет, Бог създал за своите строители различни езици, следователно те вече не се разбирали помежду си, разпръснали се по целия свят, а строителството на кулата никога не било завършено. 

Не е много учудващо, че Европейският съюз не може да намери общи решения за най-спешните проблеми на контитента, когато самите му политически лидери са въвлечени в толкова различни национални дебати. Както в случая с библейската Вавилонска кула, амбициозният градеж на Европа е в опасност, тъй като неговите хора не говорят един и същ политически език, пише Пол Тейлър в коментар за "Ройтерс".

Настоящите лидери на страните от ЕС изпитват подобни проблеми - те също се придържат към различни гледни точки по най-належащите европейски въпроси.

Виж още: ЕК: Членството в еврозоната не подлежи на отмяна​

Не е изненадващо, че ЕС не може да се постигне консенсус, когато европейските страни имат толкова различни вътрешни интереси на дневен ред. В Германия в момента се води ожесточен дебат за това как да се справи с притока на бежанци – да го ограничи или изцяло да спре приема. 

Франция има други проблеми - тя все още не се е възстановила от шока от атентатите в Париж и "твърди, че е в състояние на война". В Обединеното кралство на дневен ред е бъдещият референдум за отделяне от Европейския съюз. 

В Източна Европа - в Полша хората спорят за опитите на новото правителство да ограничи правомощията на Конституционния съд и на медиите, както и за "руската заплаха" и кой е бил информатор по времето на комунистите преди 40 години (скандалът с участието на бившия президент Лех Валенса). 

Виж още: "Уолстрийт джърнъл": Ще се разпадне ли еврозоната?​

В Централна Европа обсъждат как да се противопоставят на натиска на Германия, която изисква да се вземат част от бежанците. Южната част на Италия и Португалия е погълната от съживяването на икономиките си, а Испания - от каталонски сепаратизъм, политическа парализа и рискът от разпадане на страната.

А когато лидерите на тези страни се съберат в Брюксел, те често дори не знаят какво се обсъжда.

Източник: "Ройтерс", в. "Сега"