Свилен Стефанов за изложбата на Бранимир Каранович в столичната One Monev Gallery (17-29 септември)

Мнозина и у нас знаят, че Бранимир Каранович e един от най-бележитите белградски фотографи и присъствието му в столичната галерия One може без уговорки да бъде определено като събитие. Той започва да излага в началото на 70-те години и под неговото име стои огромен списък от самостоятелни, групови и международни изложби, както и още толкова престижни награди.

От 1978 до 1997 г. Каранович е професор по фотография в Художествената академия в Нови Сад, а от 1996 г. поема същата длъжност в графичния отдел на Академията в Белград.

Ако Каранович бъде определен само като фотограф, който сполучливо "улавя мигове", това би било непознаване на неговото минало, което поне наполовина е посветено на изобразителното изкуство и по-точно на графиката. Показателно е, че една от скорошните му изложби се казваше "Без натиск", т.е. ставаше въпрос за графика, но създадена със средствата на цветния фотопроцес и без използването на преса.

Така той умишлено застава в междинна позиция, която най-вероятно е позицията на съвременния художник, който използва средствата на фотографията точно така, както би използвал и всяко друго изразно средство. От друга страна, неговите фотообрази са толкова убедителни и в концептуален, и в технологичен аспект, че биват приети добре както от съвременните художници, така и от дружествата на професионалните фотографи.

Изложените фотографии са от серия, в която образът сякаш не се нуждае от допълнителното пояснение, за което традиционно се грижи табелката със заглавието. Преднамереното съсредоточено  търсене на парадоксални ситуации (или пък тяхното скрито режисиране) води до създаване на творби, в които иронията най-често е леко стряскаща.

Например рекламният и облечен в сватбена рокли манекен е без ръце и е затворен в абсурдна стъклена конструкция, а в друга фотография виждаме как анонимен собственик на автомобил "Застава" е монтирал на предния капак метална емблема с бившия югоръководител Тито.

Изложбата на Бранимир Каранович "Прекалено много фотография" се открива на 17 септември от 19 ч. в One Monev Gallery, София. 

Източник: One Monev Gallery / Свилен Стефанов