Може ли да оставим едно тригодишно дете само?

Навремето, в годините на соца, за "Лека нощ, деца" вървеше един словашки сериал за всекидневието на едно хлапе, което стои само у дома, инструктирано да не отваря - оттам и заглавието "Няма никой вкъщи" (Nikto nie je doma, 1972). После се появи американският "Сам вкъщи", с изобретателния герой на Маколи Кълкин, а догодина идва и "Сами в къщи" - анимация с оригинално заглавие "Тайният живот на домашните любимци".

Това се комедии, но всъщност онова, което може да се случи, ако детето остане само вкъщи, изобщо не е смешно. Според законовите разпоредби у нас оставянето на дете до 12-годишна възраст "без надзор и достатъчна грижа, с което се създава опасност за неговото физическо, психическо и нравствено развитие, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно нарушение - с глоба от 2000 до 5000 лв."

А сега си представете дете на три,

което току-що е излязло от яслите и е потенциален обект за "кризата на третата година".

Доколко може да е самостоятелно - да се облича, да ходи до тоалетна, да си налее чаша вода, да си приготви нещо за хапване, да заспи без приказка за лека нощ и майчина милувка. 

"Скайпът", чрез който майката на малкия Христо (Ецко) общувала с него, докато била на гурбет, не може да замести прегръдката й преди сън. Нито който и да е добър познат може да се посвети 24 часа в денонощието на грижи за 3-годишното ви дете.

Майката е виновна -

ще ви каже всяка жена, отгледала децата си през социализма или в първите години при демокрацията. Тогава телевизорът не беше онази бавачка, която е днес, нито държавата отпускаше място в детската градина, ако вкъщи има дядо и баба. 

Днес постоянно се говори, че ромите трябва да се научат на семейно планиране, за да не раждат по много деца. С какво майки, които оставят тригодишното си дете само вкъщи, са по-добри?

Кариерата или детето

В средата на 60-те канадската певица Джони Мичъл, една от иконите на фолк музиката, ражда извънбрачно от своя бивш приятел и оставя детето за осиновяване - музикалната й кариера едва започва и тя не може да си го позволи финансово. Майка и дъщеря се срещат за първи път през 1997 г.

Тук обаче сме свикнали да носим много дини под една мишница - и рискуваме да се справим еднакво зле с всички, вместо отлично с едно-единствено нещо.
 
И нека мъжете да не ни поучават за работещите майки

Защото има и примери за жени, които зарязват и кариерата, и градския живот, за да се посветят на детето си. Животът им и без това не е лек - световна тенденция е нежният пол да е по-зле платен от "силния" - дори в Холивуд.

Преди пет години Сандра Бълок осинови момченце, разведе се с неверния си мъж и се пренесе в Ню Орлиънс, за да отгледа сама бебето Луис, без да мисли за следващи роли. А когато се върна на снимачната площадка, водеше на работа и сина си, притеснявайки се ежеминутно какво се случва с него, докато тя играе пред камерата.

Когато за първи път го поех в прегръдките си, осъзнах каква е целта на живота ми, сподели неотдавна актрисата.

Защото не можеш да дишаш, камо ли да работиш спокойно, ако знаеш, че малкото ти дете е някъде там и вие не сте край него - камо ли ако ви делят разстояния.

Skype не е решение

В крайна сметка цигуларката с ангажименти в чужбина у нас може да стане (поне временно) и чистачка на входове, и учителка по музика - вместо "Скайп майка", която плаща на бавачка, докато изкарва заплатата й зад граница. Или по-лошо - оставя за 3-годишния й син да се грижат мъже и момчета без опит в отглеждането на малки деца.

Пуснете си "Един прекрасен ден" и се опитайте да забравите за 3-годишното дете, малтретирано от своите "бавачки". Отговорността е на родителя - и на собствената му преценка дали става за такъв с професията, която си е избрал. ("Музикант къща не храни...")

Двете момчета, които пребиха 3-годишния Христо, остават в ареста, съобщиха междувременно медиите днес. Според магистрата травмите на момченцето нямало как да се получат при падане от леглото, тъй като то е ниско и обезопасено с мрежа.

В своя защита Александър Донов казва само, че съжалява, а Патрик Първев обяснява, че иска да бъде оправдан. Адвокатите им настояват за промяна на обвинението, тъй като 18-годишните младежи не извършили опит за убийство, макар да са имали тази възможност.

Виж още: Психолог: Двамата побойници имат проблеми със самочувствието 

Източник: Bulevard.bg