Според политолога и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в смутните времена навън обществото има две линии - търсене на стабилност и национализъм

На изборите може да имаме генерал Радев, генерал Борисов и генерал Гяуров. Всичко това е в сферата на условностите. Това заяви в интервю за БНР политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов, където коментира резултатите от излязлото вчера изследване по актуални въпроси за борбата с престъпността, сигурността, миграцията и тероризма..

"В смутните времена навън обществото има две линии - търсене на стабилност и национализъм. Генералите излъчват това", допълни още той.

Темата стана особено актуална, след като командващият ВВС ген. Радев подаде оставка, той е сред номинациите на БСП за кандидат-президент на левицата, а сред спряганите в Реформаторския блок имена присъства бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров. Паралелно с това опцията премиерът Бойко Борисов сам да се кандидатира за президент също се обсъжда традиционно.

Така имаме генерал от МВР, от армията и от разузнаването, отчете политологът. На практика се покриват най-важните сфери на сигурността, обясни той.

Виж още: Ген. Радев - ключът към лявото обединение за изборите?

"Хубавото е, че българските генерали кандидатстват все още за властта, а не я вземат с преврат", пошегува се още Симеонов.

"Афининтетът към твърда ръка не е безграничен. Сондажът ни показа, че хората не мислят за съдебната реформа като ефективна. Хем искат здрава ръка, хем не се доверяват на политиците, които трябва да я приведат в действие", коментира Симеонов. 

Одобрението за несъществуващата агенция за борба срещу имигрантите показва, че за институциите се мисли автоматично. Институциите печелят, когато мненията на хората стават реални. 

В изследването на "Галъп" бе заложен социален експеримент с въпрос за одобрението към институция, която на практика не съществува - Агенцията за борба с имигрантите. Въпросът цели да провери именно афинитетъта към "здравата ръка" в обществото, както и настроенията към имигрантите у нас. 

"Общата картина издава объркване - равни дялове на положителни и отрицателни оценки. Процентите са съвсем близки - 42% от запитаните одобряват, а 41% - не. Малък е делът на хората, които са отговорили, че не могат да дадат оценка - едва 17%. Афинитетът към "здрава ръка" сред българите е осезаем, но не и неограничен", е изводът на социолозите.

Виж още: Президентски избори на 6 ноември, но кои са кандидатите?

Според "Галъп" това също доказва, че мигрантската вълна предизвиква огромно напрежение в масовото съзнание и лесна подкрепа за всякакви мерки срещу нея.

В съдебната система всичко се пише на съда, който изпъква и пред МВР, и пред прокуратурата като фокус на негативните нагласи. Обществената инерция е много важен показател. 

Проучването показа, че българинът има своите морални и демократични спирачки. Тествахме и дилемата "свобода или сигурност". В отговорите по актуални теми виждаме и автоматизъм, и боязън, но никога крайности, което е белег за нашата обществена зрялост, подчерта Първан Симеонов. 

Наскоро обсъжданият Закон за противодействие на тероризма е дал повод на "Галъп" да постави участниците в изследването в условията на класическия избор между свобода и сигурност. Общо 56% избират твърдението, че подобни закони по-скоро са полезни за предотвратяване на тероризма. Други 32% казва, че подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите. Не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон.

По-младите хора са по-чувствителни на тема "свобода", но дори и в техните отговори надделява нуждата от сигурност. По-възрастните пък са по-чувствителни към опазването на реда.

Източник: БНР