Специални демонстрации за работа с куче водач направиха инструктори и техните четириноги ученици

Единайсет бъдещи кучета водачи, които ще асистират на незрящи хора, получиха днес новите си имена на церемония в Училището за кучета водачи в София.

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и Милан Залетел, главен финансов директор на телекома, предадоха 11-те лабрадор ретривъра в ръцете на треньорите, които ще ги обучават за работа със слепи хора през следващата една година.

Преди да започнат същинските тренировки, кучетата живяха близо 10 месеца в приемни семейства, които, следвайки специално изготвен обучителен режим, им помогнаха да се социализират и да свикнат с градската среда.

След като завършат успешно тренировъчния си курс, дипломираните водачи на незрящи ще бъдат официално предадени на новите си стопани срещу символична сума - 1 лев. За сравнение, цената на закупено куче водач от чужбина е над 25 хил. евро.

"Мтел" е основен спонсор на фондация "Очи на четири лапи" от 2003 г. насам. Мисията на неправителствената организация е да рехабилитира и реинтегрира хора със сетивни и двигателни увреждания с помощта на служебни кучета.

Фондацията обучава кучета водачи и безвъзмездно ги предоставя на слепи хора, които също минават курс на обучение за работа и живот със служебните кучета.

Освен това неправителствената организация обучава инструктори и развива мрежа от приемни семейства за социализация на бъдещи кучета водачи.

През последните 12 години, в които "Мтел" подкрепя и популяризира мисията на фондация "Очи на четири лапи" сред обществото, компанията е инвестирала близо 500 хил. лв. в инициативата. Благодарение на нейната подкрепа досега обучени и предадени на новите си стопани 54 кучета водачи.

През май дългосрочният ангажимент на "Мтел" за подкрепа на Училището за кучета водачи спечели първо място на наградите на Българското дружество за връзки с обществеността в най-оспорваната категория - проекти за корпоративна социална отговорност.

Източник: Мтел