Социологическата агенция дава съкратена разлика между ГЕРБ и БСП

Средната оценка за правителството (по шестобалната система). Това е един от изводите от изследването на социологическата агенция "Медиана" за индекса на общественото мнение. Според агенцията оценката за този месец леко се покачва до "Среден" 3,42, но продължава да бъде ниска (3,32 през март).

Изследването е национално представително, проведено е с 1004 пълнолетни граждани в периода 12 - 15 юни 2015 г. Всеки един от респондентите е бил помолен да даде оценка по шестобалната система за управлението на сегашното правителство.

Разочарование от правителството

Половината от избирателите са по-скоро разочаровани от него срещу 25%, които смятат, че то вдъхва доверие. В основата на този скептицизъм е усещането, че нищо няма да се промени към по-добро, а е възможно и влошаване, сочи проучването.

Според изследването едва 22% от хората смятат, че възможните реформи - в правосъдието, пенсионна, здравна, в енергетиката, ще доведат до позитивни промени за хората. Близо 60% пък са на мнение, че реформите ще бъдат или във вреда на хората или просто нищо няма да променят.

Този скептицизъм влияе и върху електоралните нагласи, лишавайки Реформаторския блок от подкрепа.

Електорални нагласи

Ако парламентарните изборите бяха в настоящия момент за ГЕРБ биха гласували 23,3%, за БСП - 18,7%, за ДПС - 8,9%, за Патриотичния фронт - 5,0%, за Атака - 4,3%, за Реформаторския блок - 4,0%, за АБВ - 2.8%. 30.7% не биха гласували, а 1% ще гласуват за друга партия.

Под 1% събират "Глас народен" на Светльо Витков, "Движение 21" на Татяна Дончева и "България без цензура".

ГЕРБ и БСП не бележат значим ръст или срив на потенциални избиратели. Двете партии се намират на приблизителна дистанция от 5%, като в последното тримесечие и двете леко са увеличили избирателите си, отбелязват от "Медиана".

Относно референдума

Очакванията, че възможен референдум (заедно с местните избори) ще повиши чувствително изборната активност, не намират потвърждение, сочи проучването. Една четвърт (24%) дори не са чували за референдум, а 57% не знаят за какво ще бъде той.

Ако подобен референдум се проведе, според анализа резултатите от него вероятно ще са твърде противоречиви. Засега, най вероятният резултат ще е: "За" част от депутатите да се избират мажоритарно; "Против" задължителното гласуване; Липса на категоричност по въпроса за електронното дистанционно гласуване.

Източник: "Медиана"