Оценката на обществото за първите сто дни на правителството е среден 3,32 по шестобалната система, според данни от национално представително проучване на "Медиана", направено между 21 февруари и 1 март сред 998 души

Промяната на политическата власт не е променила дълбокия песимизъм по отношение на бъдещето на страната,  коментира директорът на агенцията Кольо Колев, цитиран от Novini.bg.

Според данните на "Медиана" оптимистите по отношение на бъдещето на страната са 12%, а песимистите близо четири пъти повече - 44%

За първи път от последните пет редовни правителства наблюдаваме такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа, каза социологът. 

Проучването показва, че за 24% от анкетираните новото правителство "вдъхва доверие", докато 52% смятат, че то по-скоро разочарова. 19% вярват, че това правителство ще успее да подобри положението в страната, 33% смятат, че ще го влоши, а 35% - че нито ще го подобри, нито ще го влоши. 

Колев отбеляза две групи причини за тези обществени нагласи. Едната е свързана с икономическата криза, изправила много домакинства пред сериозни трудности. 

Според данните 59% от хората икономисват от дрехи и обувки, а 21% са спрели да ги купуват, 55% отговарят, че икономисват от храна

44% смятат, че ще се наложи да свият разходите още през следващите два три месеца, а 1% планират да "се поотпуснат малко", отбеляза социологът. 

Според него върху тези причини се наслагват и политическите фактори - загубата на "Южен поток", външния дълг, събитията в Украйна и позицията на България по тях. 

Според Колев образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО, като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение.

Отговорността за събитията в Украйна се открива в много по-голяма степен в САЩ отколкото в Русия - без последната да е оневинена изцяло, смята социологът. Съответно нагнетяването на напрежение в отношенията с Русия засилва анти-НАТО настроенията, посочи Колев. 

Според 33% при евентуален конфликт НАТО-Русия България трябва да напусне блока, а според 9% - че страната ни трябва да остане в  Алианса

За бази на НАТО в страната се обявяват 14%, против са 52%. 

Общият скептицизъм и негативизъм по отношение на настоящата власт не водят обаче след себе си желание за нови предсрочни избори - 17% смятат, че е добре да има предсрочен вот в близките месеци, докато 55% са на обратното мнение, отбеляза Колев. 

Електоралните нагласи показват, че и при нови избори бихме имали шарен парламент

Според данните ГЕРБ би получил 22,8%, БСП-Лява България - 16,9%, ДПС - 9,3%, ПФ - 5,4%, "Атака" - 4,4%, РБ - 3,2%, АБВ - 2,7%. 

ПФ и "Атака" отбелязват леко покачване, а при Реформаторите се забелязва известен спад, отчитат от "Медиана".

Виж още: "Галъп" за стоте дни на новата власт в общественото мнение