Застрахователите предупреждават, че секторът ще забуксува

Застраховката "Гражданска отговорност" може да стигне до 1000 лева, ако не бъдат въведени лимити при обезщетенията, които се изплащат при жертва на катастрофа, прогнозират от Асоциацията на застрахователите у нас.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска широко обсъждане на промените в Застрахователния кодекс, внесени от депутатката Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Спорът относно това колко струва човешкият живот започва след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което разширява кръга на хората, които могат да имат претенции след смъртта на техен близък при пътно произшествие, припомня Нова телевизия.

Застрахователите обаче се притесняват, че и техните разходи ще се увеличат в пъти. Така между първо и второ четене бюджетната комисия в Народното събрание записва лимити за обезщетенията при смърт на пътя: 20 хил. лева на съпруг, съпруга или на дете, 15 хил. лева на всеки брат или сестра и 5000 лева за други лица в близки емоционални отношения.

Цена за загубения живот няма. Вече една година с тази истина се буди Румяна Чобанова. Съпругът й, служител на "Автомагистрали" губи живота си на пътя. Докато се опитва да спаси пострадал при катастрофа, той е пометен от автомобил на магистрала „Хемус”. Според вдовицата му начинът, по който се прави обсъждането на законопроекта, е обиден.

За застрахователите обаче разширяването на кръга близки, които могат да търсят обезщетение при загинал на пътя, ще накара системата да буксува. Затова се търсят решения като по-скъпа "Гражданска отговорност".

Претенциите през последните години се увеличават. През 2017 г. средното обезщетение, което е получил един близък на загинал у нас, е 118 хил. лева. В Европа обезщетенията били между 5000 и 25 хил. евро.

Застрахователната практика показвала, че понякога търсещите обезщетения за свой загинал близък стигали до 11 души. Таван за размера на обезщетенията в момента няма. Определят се единствено по справедливост от съда, а ако се въведе таван, ще има друг проблем.

"Ако се приеме този законопроект, всички хора, които имат близки, загинали в катастрофи - вкл. катастрофата край Своге (където броят на жертвите достигна 20 - бел.ред.), - ще получат над пет пъти по-ниски обезщетения. Аз не виждам с какво те са по-различни от хора, които миналата година са загубили свои близки в катастрофи”, обяснява пред Нова тв адвокат Деян Николов.

В четвъртък се очаква широко обсъждане на исканите промени.

Източник: Нова телевизия