Афгагнистанецът, запалил българския флаг, остава в ареста, а 15-годишен негов сънародник е с опасност за живота след тежък удар по главата

Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" е обещала съдействие на България за експулсирането на стотици нелегални имигранти, съобщава Би Ти Ви.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви пред Би Ти Ви, че с помощта на "Фронтекс" ще бъдат върнати в родината им общо 400 афганистанци. Това ще стане, когато бъдат разгледани молбите им за бежански статут и те получат окончателен отказ.

В интервю за телевизията Бъчварова посочи, че се прави необходимото афганистанските мигранти да бъдат разпределени на различни места в страната с цел да не се събират големи групи на едно място, както стана в Харманли.

Виж още: 400 задържани мигранти за безредиците в Харманли

По думите й няма как да спрем мигрантска вълна от Турция, но и няма как да я пуснем към Западна Европа. Тя уточни, че гражданите на Афганистан са били основни участници в безредиците, като няколко от тях ще отговарят за действията си пред съда.

Афганистанеца, запалил българския национален флаг, остава в ареста

Вече се действа по въпроса, като вчера състав на специализирания наказателен съд взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за афганистанеца Бахир Янурал, който бе обвинен за подпалване на българския флаг по време на бунта в бежанския център в Харманли. 20-годишният афганистанец също така е обвинен в хулигански действия - хвърляне на камък срещу полицай.

Виж още: Връщаме 250 афганистанци в родината им

Съдът не взе под внимание защитната теза на Янурал, който твърдеше, че бил взел знамето с цел да го запази и в това време някой друг го дръпнал от ръцете му и го хвърлил в огъня. Съдът е счел за достоверни свидетелските показания на Петър Христов и Георги Георгиев, които свидетелстват, че са възприели деянието му - хвърляне на знамето, като достоверно.

Освен това съдът приема, че има опасност Янурал да се укрие и да извърши друго престъпление. За склонността му към неспазване на правилата свидетелстват неговите собствени показания, дадени при интервю в рамките на мигрантския център в Харманли пред служител на Държавна агенция за бежанците. Пред него той признал, че е пресякъл нелегално границата ни с помощта на трафиканти.

Освен това при задържането му на ГКПП Калотина се е представил със самоличност, различна от собствената му.

15-годишен афганистанец с опасност за живота след удар по главата

Междувременно 15-годишен мигрант от Афганистан е с опасност за живота след инцидент в разпределителния център в Елхово. Той е от групата, сочени за подстрекатели на бунта в Хармали, които през почивните дни бяха преместени в Елхово. Няма официална информация какво е предизвикало тежката черепно-мозъчна травма.

Пострадалият е приет в спешното отделение на ямболската болница около 21 ч. снощи. Той е бил в бившия физкултурен салон на територията на Гранична полиция в Елхово, където са настанени над 100 мигранти от Харманли. 

"От направените консултации и компютърна томография се оказа фрактура на черепа и голям епидурален хематом. Обикновено причината за такива наранявания са тежки, сериозни удари. Но механизмът и характера на травмата са предмет на съдебната медицина", обясни д-р Валентин Вълчев от спешното отделение към МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Ямбол.

Момчето е откарано в университетската болница в Стара Загора, където е направена спешна операция, и остава на командно дишане с опасност за живота.

Източник: Би Ти Ви, в. "Сега"