Според Европейската агенция за управление на външните граници тепърва предстои нова вълна бежанци, като до голяма степен те ще идват от Африка

Миграционната вълна не е отминала. За това предупреди директорът на Европейската агенция за управление на външните граници - "Фронтекс", Фабрис Леджери в интервю германската телевизия Ер Те Ел, цитиран от в. "Сега".

Според него сега трябва да бъдат очаквани още повече бежанци спрямо предишния период, като новата вълна, пред която ще се изправи Европа това лято, ще бъде по-голяма и ще има повече хора от Африка. 

"В момента ситуацията на Балканите е спокойна, но в същото време мигрантите се отправят към Европа по маршрута от Северна Африка през Италия. Там минават 13-14 пъти повече хора, отколкото от Турция в Гърция", казва шефът на "Фронтекс".

"Бежанците, които се отправят към Европа от Северна Африка, идват от Африканския рог, от Судан, от Западна Африка. При това Либия не е единствената държава, през която мигрантите, които се опитват да се доберат до Европа", смята той.

Виж още: Очакват 1 млн. бежанци да дойдат в Европа през 2016 г.

Египет е новата гореща точка за трафикантите на хора. Този маршрут е много опасен и пътуването по него продължава над 10 дни, подчертава директорът на "Фронтекс".

"Еритрея се управлява от брутална диктатура и има масово преследване на хора. Тези лица имат нужда от защита. Има и хора, които напускат Сенегал, Гамбия, Нигерия и Брегът на слоновата кост в търсеното на по-добро бъдеще", коментира Леджери.

Според него все още има доста пробойни по т.нар. "Балкански маршрут" и поради тази причина има опасност от нелегални мигранти. Европа няма да може да се справи с новата бежанска вълна без сътрудничество със страните, които не са част от ЕС, като Република Македония и Сърбия.

Виж още: Би Би Си: Балканският път на бежанците се пренасочва през България

"Балканският маршрут" повече не съществува във вида си от миналата година. Бежанците все още не са намерили алтернативен път. Това се дължи на затварянето на границата на Македония с Гърция, както и на затегнатия граничен контрол в България. Но според Леджери потенциално огнище на напрежение продължава да бъде бежанският лагер в Гърция - Идомени.

Източник: в. "Сега"