Със спечелени около 330 мандата от общо 450 в Държавната дума формацията, подкрепяна от настоящия президент на страната, може да извършва безпроблемно

"Единна Русия" на Владимир Путин спечели повече от убедително парламентарните избори в страната, съобщава БНТ.

При обработени малко над половината протоколи, формацията подкрепяна от президента Владимир Путин, печели около 54% от гласовете на избирателите. Това ѝ осигурява най-малко 135 места в долната камара на Държавната дума. 

Частичните данни показват, че партията печели и повечето едномандатни райони. Сумарно това осигурява на "Единна Русия" поне 330 депутатски мандата. 

Така на практика в следващия парламент партията има конституционно мнозинство в 450 местния парламент, което ѝ дава да прави промени в конституцията на Руската федерация. 

Виж още: 5 причини популярността на Путин да расте

В Държавната дума влизат още Комунистическата партия на Руската федерация, която печели 14 процента от гласовете, следвана от Либерално-демократическата партия на Русия също с около 14%. Преминала 5-процентната бариера за влизане в Държавната дума още е "Справедлива Русия", за която са гласували малко на 6% от избирателите. 

Избирателната активност е около 47%, при обработени малко над половината протоколи.

Никоя от социологическите агенции не беше прогнозирала толкова голяма победа за управляващата партия "Единна Русия", като повечето социолози са дали на партията на Путин между 40% и 50%. 

Източник: БНТ