Компанията обвини за спирането медийната война, която кръгът "Капитал" води с тях, и заплаши да уволни близо 400 души

"Булгартабак" спира производството и продажбите на продукцията си за Близкия Изток считано от 1 април 2016 г. Това става ясно от прессъобщение на компанията. 

В съобщението се посочва като основен виновник за това - фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал", които според компанията водят медийна война, уронваща престижа на "Булгартабак". 

"Негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал" през последните няколко години, изразяваща се в над 1000 публикации с негативен характер, доведе до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск", започва съобщението на компанията.

Официално депутатът от ДПС Делян Пеевски държи 5% от собствеността на "Булгартабак", които депутатът обяви наскоро, че продава. Според бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев обаче Пеевски и майка му Ирена Кръстева пък притежава фондация в Лихтенщайн, която е притежател на собственика на още 80% от фирмата.

Пазарите на "Булгартабак" в Близкия изток бяха споменавани в публикации в турската преса, след като Турция забрани на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в страната.

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", написа тогава вестник "Стар" в Турция.

От "Булгарабак" коментират в съобщението си обаче, че осъществяват износа си в съответствие с всички изисквания на митническото и търговско законодателство. Това се доказвало от множество митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години. 

"Булгартабак" не е променял дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Извършените процедури и направената комуникация, включително от реномирани международни консултанти по времето на приватизацията  на "Булгартабак" през 2011 г., не са костантирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството", коментират от дружеството.

"През последните 5 години ние увеличихме работните места от 2034 на над 5100, изпълнихме следприватизационните си ангажименти на 100% като изкупихме над 25 000 тона български тютюни на стойност над 105 млн. лева, увеличихме експортните си постъпления с близо 50% и запазихме голяма част от социалните придобивки на служителите си. Нивата на заплащане в "Булгартабак" останаха едни от най-високите за страната", пише още в съобщението. 

Ефектът от няколкогодишната злонамерена кампания на кръга “Капитал” ще е загуба на близо 400 работни места в "София БТ" АД и "Булгартабак Холдинг" АД, което представлява 8% от работещите в Групата "Булгартабак" и свързаните с нея предприятия, сериозни щети за бизнеса ни, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80% от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства", коментират още от компанията.

"Въпреки щетите, които понасяме ние ще продължим развитието на компанията и ще продължим да осигуряваме работни места и сериозни постъпления в бюджета на страната. Но е крайно време държавата да се намеси и да спре подобни безчинства, защото кръга “Капитал” доказано руши българската икономика, а без български бизнес не може да има  просперитет и развитие на държавата ни", завършва съобщението до медиите.