Международната организация призова ЕС да наложи оръжейно ембарго на режима, тъй като египетските власти извършват сериозни нарушения на човешките права

България доставя оръжия за Египет и военния режим, управляващ страната в момента. Това стана ясно от изявление на "Амнести интернешънъл". 

В обръщението си към ЕС "Амнести интернешънъл" става ясно, че редица държави от общността са доставяли оръжия на режима. 

Международната организация призовава ЕС да наложи оръжейно ембарго над Египет страната и подчерта, че тези държави членки, които доставят оръжия за Кайро, стават съучастници в "извънсъдебните екзекуции“, "отвличанията" и "мъченията", които се извършват в Египет, съобщава агенция "Фокус".

"12 държави от ЕС все още са сред основните доставчици на оръжия и оборудване, използвано за въдворяване на ред в Египет", заяви правозащитната организация. 

Виж още: България е спечелила 6 млн. лв. от продажби на оръжие в Сирия само за месец

Като основни оръжейни доставчици в ЕС "Амнести" посочва Франция, Италия, Великобритания, Германия, България и Чехия.

Според организацията държавите от ЕС доставят на Египет леко оръжие и боеприпаси. Групата призовава Съюза да наложи ембарго за оръжията и оборудването, които египетските власти използват при извършването на сериозни нарушения на човешките права.

Източник: Агенция "Фокус"