Агенцията предвижда парламент с 6 формации

Големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред извадка от 1100 пълнолетни граждани от цялата страна.

От агенцията коментират, че това се дължи на вялата кампания и поведението на големите играчи ГЕРБ и БСП, които се държат така, сякаш резултатите са предизвестени.

ГЕРБ запазва солидната си преднина пред БСП, но без да я увеличава в хода на кампанията. За партията на Борисов се очаква да гласуват 34,1% от избирателите.

БСП има съвсем леко отстъпление от позициите си спрямо проучването на Алфа Рисърч в началото на кампанията. Тя запазва вота на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младо поколение се преориентира към АБВ на Първанов или Движение 21 на Татяна Дончева. Въпреки сериозния спад спрямо предишните извънредни парламентарни избори през 2013г., БСП остава втора политическа сила, като от агенцията им дават 19,1% от твърдо решилите да гласуват.

Виж още: "Алфа Рисърч": Пет партии в парламента, ако изборите са сега

Според изследването в следващия парламент ще има 6 партии. Като трета политическа сила стабилно стои ДПС с 15,4%. Реформаторите и "България без цензура" печелят по 6%, а прогнозите показват 4,2% за "Патриотичния фронт".

Под чертата остават Атака и АБВ, като двете формации имат реален шанс да влезнат в следващото Народно събрание със съответно 3,9% и 3,8% от твърдо решилите да гласуват.

Виж още: Здравеопазването - най-важният приоритет за българите

Анализът на динамиката на електоралното поведение сочи като най-вероятен шест партиен парламент и трудно съставяне на правителство. При такава хипотеза ГЕРБ би имал около 98-100 депутата, БСП - 53-55, ДПС - 44-46, РБ и ББЦ - по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно Патриотичния фронт - 12 народни представители. Битката обаче както за шестата партия, така и евентуално за седми-осми участник в 43-то Народно събрание може да се окаже твърде оспорвана.