Според изданието вицепремиерката по еврофондовете от двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев има най-големи шансове да поеме евентуалното служебно правителство

Въпреки, че все още не се е стигнало до служебно правителство и тепърва президентът трябва да даде мандати за съставяне на правителство на три политически сили, вече има предположения, кой ще е следващият служебен премиер. 

Според в. "24 часа" това се очаква да бъде вицепремиерката по еврофондовете от двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев - Илияна Цанова. Изданието се позовава на свои източници в президентството. Цанова била избрана от Плевнелиев заради това, че е технократ, а и двете ѝ досегашни участия показали, че си поставя ясни цели и ги изпълнява.

След 22 януари новият президент има право да подмени състава на излъчения от предшественика му служебен кабинет, след като разпусне парламента и насрочи избори за НС. Именно второто служебно правителство трябва да ги подготви, а има индикации, че Радев е склонен да остави Цанова. Така щяла да бъде спестена допълнителна нестабилност, а и да бъде изпълнена забраната на Бойко Борисов и Корнелия Нинова хора от ГЕРБ и БСП да участват в служебни кабинети.

Цанова в момента е зам.-шеф на плана "Юнкер" и е изключително добре приета в Брюксел - още един мотив да се спре върху нея. Във вторник, когато пер президента ще заседава КСНС, ще има яснота дали Плевнелиев ще стигне до съставяне на трети служебен кабинет. Тогава ще се разбере окончателно дали ще бъде постигнато разбирателство за експертно правителство до края на този мандат през 2018 г. или ще се наложат предсрочни избори.

Виж още: Кой кой е в кабинета "Близнашки"

Със сигурност обаче на Радев ще се падне тежестта да номинира новия български еврокомисар, който да заеме мястото на Кристалина Георгиева. След оставката на кабинета си Борисов е забранил на своите хора да подготвят кандидатура и да водят разговори в Брюксел. Президентът Росен Плевнелиев също нямало да номинира еврокомисар през свое служебно правителство.

При встъпването в длъжност на Радев Георгиева вече ще е напуснала ЕК и ще се наложи бързо да бъде направена номинация. Самата Кристалина Георгиева също бе номинирана за еврокомисар от служебно правителство (начело с Георги Близнашки), след като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка.

Коя е Илияна Цанова

Магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство със сертификат за следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от Университет "Джордж Вашингтон" САЩ, като стипендиант на USAID и Университета Джорджтоун.

От 2001 г. до 2003 г. Илияна Цанова работи в одиторския отдел на "Делойт-България", като първоначално започва като стажант в отдел анализ на финансови злоупотреби и съдебни експертизи в Делойт-Вашингтон.

От 2003 г. до 2014 г. работи за Европейската банка за възстановяване и развитие. От 2006 до 2014 е в централата на ЕБВР в Лондон. Има богат опит в структурирането, договарянето и изпълнението на инвестиции в дялов капитал и дългово финансиране на инфраструктурни проекти в страни от Югоизточна Европа, Украйна и Русия, както и в съфинансирането на проекти със средства от Европейския съюз. Като представител на ЕБВР, Илияна Цанова е работила с правителства и международни финансови институции по преструктуриране на публични дружества за комунални услуги, създаването на регулаторни органи в областта на водния сектор, публично-частни партньорства, структуриране на иновативни инвестиционни инструменти за инвестиции в инфраструктура, както и фискална децентрализация.

Председател е на борда на директорите на MIDF, инвестиционен фонд за инвестиции в инфраструктура на Западните балкани. Създател е на Фонд ФЛАГ ЕАД в България и член на борда на директорите (в оставка).

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. 

На 5 август 2014 г. Илияна Цанова е назначена за служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.

Източник: в. "24 часа"