Искате да учите по-бързо, да запомняте по-лесно и да имате светкавична мисъл? Просто се наспивайте добре.

Често ли забравяте какво сте искали да кажете? Разсеяни ли сте? Трудно ли се съсредоточавате? Може би тези проблеми не се дължат само на умората и стреса на работното място. Замисляли ли сте се колко спите? 5-6 или може би 8 часа? Ако имате проблеми с концентрацията и паметта, най-вероятно ви липсва достатъчно сън. Проучвания показват, че по-малко от 7-8 часа редовен сън вредят както на психиката, така и на физическото ви състояние. Те могат да ви направят гневни, разсеяни, да предизвикат депресия и лесна уморяемост.

Защо не спим достатъчно? Повечето хора не осъзнават значението на съня, докато не започнат да забравят. Според тях сънят е просто лукс или дори загуба на време, през което могат да свършат нещо полезно. Всъщност това е периодът, в който мозъкът си почива, тялото се възстановява от преживяното през деня. Организмът не е перпетум мобиле. Той има нужда от презареждане. И това става именно вечер. Липсата на достатъчно сън води до редица проблеми.

Един от тях е забавянето на бързината на мисълта. Учените са установили, че колкото по-малко спите, толкова по-трудно реагирате и отговаряте на зададени въпроси. Срещате затруднения при фокусирането над даден проблем или когато трябва да се съсредоточите. Липсата на сън води до по-лесно объркване. Това може да ви създаде редица проблеми в работата и у дома, защото не мислите логично и задълбочено.

Липсата на сън влияе и върху паметта. Редица проучвания са показали, че ако си лягате след полунощ и ставате рано сутрин забравяте много по-бързо. Краткотрайната ви памет почти не функционира. Така, ако се наложи да помните задачите, които любимият ви човек ви е поставил сутринта, най-вероятно ще свършите само 1-2 от тях.

Недостатъчният сън се отразява и върху способностите за заучаване. Ако сте се приготвили да посещавате курс по френски, компютърни технологии или счетоводство, трябва преди това добре да сте се наспали. Без сън усвояването на нов материал е трудно, тъй като от една страна не може да се фокусирате добре, а от друга – не запомняте. 

Източник: revita.bg