Захар вместо сол в ястието ще ни спаси от високо кръвно

Известно е, че солта значително понижава способността на артериите да транспортират кръвта в организма. Във връзка с това италиански учени предлагат да преминем на захар. Според тях употребата на сладкото вещество в неголеми количества помага кръвното налягане да се вкара в норма. 


С изследователите са съгласни и кулинарите от Ботуша. Например президентът на Националната асоциация за здравословно хранене Киара Манци и главният готвач на римския ресторант "Ла Локомотива" Валтер де Фалко подчертават: идеята солта да се смени със захар е пример за ново направление в кулинарията.

Тази тенденция, получила названието "Сладка революция", е създадена от американци. Тяхно е предложението да се смесват вкусовете, правейки месото сладко, а десертите солени. Всичко това трябва да помага за заздравяването на организма, забавяне на процесите на стареене и понижаване на кръвното. Валтер де Фалко съветва: "В ястията пропорцията между сол и захар трябва да е едно към три". Друг водещ италиански готвач, Массимо Ботура пък предлага съвсем нова методика за създаването на безсолни сосове без мазнини от най-различни месни и зеленчукови продукти.

Други от препоръките на италианските кулинари са готвенето при по-ниска температура, използването на зехтин и пшенично брашно за паниране.

Източник: spisanie8.bg