Актът е в защита на Алексей Лазаров и Николай Стоянов, привикани от столичната полиция да дадат обяснения по сигнал, че са всявали паника навръх банковата криза

Журналисти подготвят протест пред прокуратурата в защита на колегите си Алексей Лазаров и Николай Стоянов от вестник "Капитал", които бяха привикани преди дни от столичната полиция, за да дадат обяснения по сигнал, че са всявали паника навръх банковата криза в края на юни, информира БНР.

Според инициаторите на протеста действията на държавното обвинение представляват заплаха за свободата на словото.

От своя страна, прокуратурата определи поднасянето на фактите и оценките в статията като "манипулативно" и обясни привикването на редакторите от "Капитал" с това, че Наказателно-процесуалният кодекс я задължава да проверивсяко постъпило съобщение за извършено престъпление.

В предаването "Преди всички" по БНР управителят на Центъра за развитие на медиите Асен Величков коментира подадения сигнал за проверка: "Той е много интересен – по един член от закона, по който се проверяват заплахи по телефона за бомби. Очевидно е, че във въпросния материал никъде няма заплаха за бомба, но явно се е наложило да викнат и автора на статията, и главния редактор, за да потвърдят, че няма такова нещо."

Около 250 души са откликнали във "Фейсбук", посочи Величков и добави: "Идеята е с леко намигване малко да помогнем на прокуратурата. Нашата организация от 15 години се занимава с подкрепа на качествената журналистика и отличаване на добрите журналистически работи. Прокуратурата от известно време и тя навлезе в тази ниша. Миналата година отличиха колегата Борис Митов, тази година са решили Алексей Лазаров и Николай Стоянов. Малко подходът им е странен и не привлича внимание, та решихме да им помогнем."

Журналистите трябва да бъдат оставени да си вършат работата, категоричен е Асен Величков. Подобни привиквания са много лош сигнал и ние няма да пропуснем да алармираме нашите партньори – европейски и международни, изтъкна той.