Трагичната среднощна премиера в Аурора, когато масов убиец застреля 12 души и рани 58, не отказа американците да гледат "Черният рицар: Възраждане", който спечели рекордните 160,9 млн. долара за първия си уикенд в кинага

Финалът на трилогията поставя рекорд по касови постъпления за 2D филм в Северна Америка. Зад Океана, също както и у нас, подобни приходи се печелят по-лесно от 3D лентите, чиито билети са по-скъпи.

Досегашен шампион в категорията е предишният филм за Батман - "Черният рицар", който с над 158 млн. долара от дебютния уикенд отстъпва само на триизмерните "Отмъстителите" (с 207 млн.) и "Хари Потър и Даровете на смъртта, част 2" (169 млн.).

Резултатите на "Черният рицар: Възраждане" все пак са под прогнозите, които варираха между 170 и 198 млн. долара, отбелязва "Ройтерс".

Като се добавят и приходите в световен мащаб, филмът почти е покрил производствените си разходи от 250 млн. долара, но има тепърва да изплаща десетките милиони, вложени в реклама и маркетинг. У нас излиза този петък, 27 юли.

Местопрестъплението - киното в Аурора, щата Колорадо

Веднага след инцидента бяха отменени премиерата в Париж и гостуванията на екипа в Япония и Мексико, а режисьорът Кристофър Нолан излезе със специално изявление от името на колегите си.

Той определя случилото се като "безсмислена трагедия" и като изказва съболезнования на жертвите и близките им, заявява: "Киносалонът е мой дом. Съсипваща е мисълта, че някой може да нахлуе в пространството на едно невинно и изпълващо с надежда американско изкуство по такъв непоносимо дивашки начин."

В началото на тази седмица се състоя и първото съдебно заседание срещу 24-годишния бивш студент по медицина Джеймс Холмс, задържан след стрелбата. Във фаталната нощ той бил дегизиран като Жокера и сега се яви пред съда с боядисана в червено-оранжево коса.