На 7 февруари Галерията за модерно изкуство представя Калоян Илиев-Кокимото и изложбата му "Животът в розово".

Концептуалният артист Калоян Илиев - Кокимото, създава серия от картини под наслов La vie en rose или "Животът в розово". Изложбата цели да направи паралел между живота в България и в Франция.

"Парадоксално за нашия край наименование (както и не най-точно определящото живота там), продиктувано не от симпатиите ми към френската музика, и въпреки явната прилика с розовия период на един друг прочут автор, решаващи за крайния вариант на името се оказаха визуалните разлики между градовете ни. Архитектура, изкуство, градоустройство, транспорт, музеи и галерии, начин на живот и отношение към заобикалящата ни среда са само част от положителните страни на Париж, които допринасят за един от най-ползотворните периоди в кариерата ми", споделя самият Калоян Илиев-Кокимото. 

"Айфеловата кула като барбарон" от Кокимото

До този момeнт Кокимото определя творчеството си така: "В произведенията си пресъздавам взаимоотношенията между самия мен и хората в условията на манипулирана реалност. Необикновените и помрачени светове, които представям в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации са плод както на моите спомени, така и на творчески инвенции.

В много от творбите проличава интересът ми към различни социални проблеми. Новият световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите ми. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, аз се интересувам и от по-често срещани емоционални и умствени състояния като нарцисизъм, копнеж за любов и красота.

Работя с вече съществуващ визуален материал, който обогатявам със собствени разработки с повествователен характер. Разказвам историите си по нов начин, като насочвам вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описвам отново своите преживявания, но този път като зрител."

"Френски каубой" от Кокимото

Преди да бъде представена в България, изложбата на Кокимото "Животът в розово" беше показана за период от два месеца в различни парижки ателиета на Международния център по изкуствата "Сите ентернасионал дез'ар".

Откриването е на 6 февруари от 18,30 ч. Изложбата е отворена за посетители от 7 до 28 февруари.