Цифровата ефирна телевизия е вече факт и в България. Ако сте пропуснали срока за безплатен set-top box, ето откъде можеш да си го набавиш

Цифровизацията е процес, при който от аналогов ефирен телевизионен сигнал се преминава към цифров, а аналоговото излъчване се прекратява.

Ползите ни от това са по-добро качество на картината и множество допълнителни услуги:

- по-високо качество на звука
- телевизионен справочник (EPG)
- наличието на повече канали - вместо една аналогова, до вас достигат няколко цифрови програми

За да приемате този цифров сигнал обаче, е нужно да разполагате с декодер (STB) - той може да бъде вграден във вашия телевизор (за по-новите модели) или може да бъде включен допълнително като външно устройство (обикновено за по-стари телевизори). 

Дори да имате декодер обаче, това не значи, че ще приемате пълноценно сигнала, тъй като той се разпространява по различен начин от досегашния и е много по-чувствителен дори на най-малките външни влияния, за които досега не сме се замисляли (такива смущения може да предизвикат различни електроуреди, безжичен интернет и т.н.). Именно затова е много вероятно да имате нужда от допълнителна антена, дори и ако до този момент не ви се е налагало да ползвате такава.

Ето още малко приятна информация.

Какви предимства ни предлага цифровата телевизия?

- При цифрова ефирна телевизия излъчвана в MPEG-4 няма цветови загуби, двойни образи или т. нар. "снежинки".

- До шест пъти по-висока ефективност спрямо аналоговата технология.

- Телевизия без смущения с DVD качество. 

- Платени телевизионни услуги (PPV) и мултимедийно съдържание по поръчка (VoD), като зрителят може да избира и съответно да плаща само за един определен филм, за отделни канали или предавания.

А сега и важната...

Всичко необходимо като техника, за да преминете спокойно през цифровизацията, ще откриете в Tuk.bg, и то на достъпни цени.