Вървят анонсите за третия сезон на БГ сериала, а докато го чакаме, БНТ завърта качествени кримки от Великобритания и Швеция

"Шерлок" и първите му серии са познати от кабелните канали, но от тази събота БНТ1 започва да излъчва премиерно за България сезон 2. Криминалният минисериал на Би Би Си е отличен с няколко награди БАФТА, вкл. за превъплъщението на Андрю Скот като злодея Мориарти, а неотдавна имаше 13 номинации "Еми" за първия от новите епизоди - "Скандал в Белгравия".

Титулната роля превърна Бенедикт Къмбърбач в звезда и неотдавна за пореден път го нареди сред най-сексапилните съвременни актьори. Мартин Фрийман (Артър Дент от "Пътеводител на галактическия стопаджия" и Билбо Бегинс в трилогията "Хобит") му партнира като неговия съквартирант и съратник Джон Уотсън - военен лекар, току-що завърнал се от служба в Афганистан.

Долу: Бенедикт Къмбърбач със създателите на "Шерлок", негови сценаристи и продуценти: Стивън Мофат (в средата) и Марк Гатис (вдясно), който освен това играе брата на Холмс - Майкрофт. Двамата са в основата и на възродения по Би Би Си легендарен научнофантастичен сериал "Доктор Ху".

На 13 и 20 октомври трябва да видим "Баскервилските кучета" и "Водопадът Райхенбах". Макар че заглавията са познати от творчеството на Артър Конан Дойл, новата, осъвременена версия, която прочутия детектив в съвременен Лондон, подпомогнат от най-модерните технологии - а понякога и тяхна жертва...

Началото е на 6 октомври от 21,45, като всяка събота този час ще бъде запазен за хитови криминални минисериали, обещават от БНТ.

Виж още: Най-новите Шерлок Холмс и д-р Уотсън

Нооми Рапас като Лисбет Саландер в "Милениум". През 2011 г. тя игра и в "Шерлок Холмс-2" на Гай Ричи редом с Робърт Дауни-джуниър и Джуд Лоу

Веднага след "Шерлок" отново тръгва оригиналната шведска трилогия "Милениум" - по бестселърите на Стиг Ларшон, с участието на Нооми Рапас и Георги Стайков.

Видео: "Милениум-3: Момичето, което разтури стършеловото гнездо" - трейлър

Другото анонсирано заглавие (от 17 ноември) също е екранизация по шведски бестселъри, но англоезична и продуцирана от Би Би Си - "Инспектор Валандер", където в главната роля е Кенет Брана.

Той се превъплъщава в провинциален полицейски детектив от романите на Хенинг Манкел. Местоработата му е Юстад, южно градче на границата с някогашния Източен блок, което предполага колоритно население и опасни изненади от хора с проблеми - достатъчно работа за Валандер...