Магията на Света гора

1000 години самота
Тема на броя
От Георги Караманев
За първи път българска медия отваря толкова широко вратите на Атонската Света гора за всички – мъже и жени, вярващи и атеисти, млади и стари. В цели 30 страници ви представяме историята, традициите, хората и днешния Атон, гарнирани със снимки, които ще ви накарат да почувствате сами това толкова специално място, което не може да бъде сравнено с никое друго на Земята. Само на 200 километра на юг от нас има едно място, където часовникът се завърта в обратна посока. Около 1800 православни монаси продължават да живеят по същия начин, както и преди хилядолетие, прекарвайки дните си в пост и молитви, откъснати от останалите. Света гора обединява история, легенди, човешки съдби и традиции в неповторим калейдоскоп. 20 манастира сами управляват територията на полуострова, като формата на своеобразна демокрация го прави може би най-старата република на Земята. Една от перлите на Атон е българският манастир „Св. Георги Зограф“, където чудесата продължават да се случват и днес, а в една малка стъклена витрина можете да видите оригинала на „История славянобългарска“.

Витаминът и веганът 
От Савина Дзанева

Огромен брой от хората, които не приемат месо и месни продукти са застрашени от дефицит на жизненоважния витамин В12. Ако се чувствате отпаднали, уморени, забелязвате яркочервено оцветяване и изглаждане на езика, изтръпване и скованост на ръцете и краката, депресия, спад в концентрацията, намаляване на паметта, е възможно да страдате от проблема на B12-дефицита, наричан също и мегалобластна анемия. През последните години все повече са хората, които избират да изоставят месото от етични или здравословни съображения. Оказва се обаче, че огромна част от вегетарианците, без да го подозират, страдат от недостиг на витамина. Научете повече по темата, заедно с една история, която със сигурност ще ви убеди да проверите и собствените си нива на важното вещество.

Деветте живота на Деветашката пещера 
От Ния Михайлова

Най-старото изображение на свастика, намирано по света, редица холивудски звезди, сред които Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм, деца от халколита, неземна природа с две огромни образувания, които мнозина оприличават на очите на Бога и за десерт: една метална осмица. Всичко това обединява Деветашката пещера, която разказва своите безкрайни истории от дълбините на времето и на причудливите природни образувания.