След няколко часа аварията беше отстранена

Телефонът за спешна помощ 112 е блокирал вчера вечерта за няколко часа в София и обслужването на сигналите е било невъзможно, съобщи БНТ.

Причината

Причината за аварията бил профилактика на ЧЕЗ, която предизвикала токов удар. Линията е работила с ограничен капацитет и не е имала възможност да поема многото обаждания, които постъпват заради тежката зимна обстановка. Вътрешната мрежа не е можела да разпределя сигналите за Спешна помощ, полиция и пожарна.

Заради този срив здравното министерство отвори специален телефон за спешна медицинска помощ - 02 805 03 00.

На този телефон отговаря дежурният екип на Министерството на здравеопазването и той пренасочва сигналите към съответния Център за спешна медицинска помощ по район на подаване на сигнала.

В момента тел. 112 работи в столицата.

Реакцията на "Спешна помощ"

"Това, че 112 не работи се отрази с намаляване на адресите за изпълнение. На практика нямаме адреси. От колко време? Може би вече е над час. През този един час все пак получавали ли са все пак някакви сигнали? Ами те опитват през едни телефони, през други центрове да прехвърлят повикванията на София, но това става много бавно и много трудно. Често ли се случва подобно нещо? Няколко пъти в годината. Какви са били обясненията при другите подобни случаи? Има пропадане в тяхната там компютърна система. За мен, винаги съм го казвал е паралелното съществуване на телефон 150 – когато човек не може да се свърже със 112, да ползва 150", заяви директорът на столичната "Спешна помощ" д-р Георги Гелев.