Събрахме някои от най-новите музикални клипове от типа "lyric video". Време е за урок по английски!

Спорно е кой мотив е водещ за разцвета на този поджанр - дали необходимостта песните да се пускат в YouTube още преди да е заснет видеоклипът, или желанието на изпълнителите публиката им да е научила текста в аванс, за да пее с тях.

В началото т.нар. lyric videos бяха предимно фенска (т.е. любителска) изработка, но постепенно тази практика се възприе и от звездите - които се опитват да бъдат все по-оригинални.

Селена Гомес например пусна такова клипче, съставено от кадри с нейни почитатели, всеки от които показва по една дума от текста на хита й Love You Like a Love Song.

Приятелката й Деми Ловато също има актуално lyric video - Give Your Heart a Break, в което пише текста в тетрадката си.

Наскоро пък гледахме новата песен на Maroon 5 с участието на Уиз Халифа, направена като комикс.

Payphone е от албума им Overexposed, който се очаква в края на юни - и се надяваме оттам да изскочи хит от ранга на миналогодишния Moves Like Jagger.

Междувременно Адам Ливайн отново е един от най-горещите американски ергени, след като този месец се раздели с руската си приятелка, модела Ана Вялицина, по-известна като Ан В.

Канадката Нели Фуртадо, която това лято издава първи англоезичен албум от шест години насам, също пусна lyric video към новия си сингъл Big Hoops (Bigger The Better).

Парчето ще има цели три клипа, предупреди певицата. Както се пее в песента - колкото повече, толкова по-добре.

"Линкин парк" е група, чийто нов материал очакваме с нетърпение и ето че преди няколко дни пристигна lyric video на Burn It Down - не особено оригинално като клип, но се надяваме поне, че песента ви харесва.

Официалното видео също изглежда обещаващо, ако се съди по кадрите, използвани в реклама за баскетболните плейофи в NBA.

Също така твърдо звучат и канадските ветерани "Ръш" в новото си Headlong Flight от албума Clockwork Angels, който също излиза през юни.

В тяхното lyric video текстът минава под формата на заглавия и надписи от ретрофилми, а инструменталните части от парчето са илюстрирани с концертни кадри на групата, също в черно-бяло.

За финал - една от звездите, които експлоатират този жанр, Кейти Пери. В нейния видеоканал могат да се намерят поне няколко lyric videos на хитовете й от последните години, но ние избрахме по-старото Firework (2010), защото следва традиционната формула от фенските клипове - със снимки, които илюстрират текста.